• Početna>
  • Vesti>

SB UN o situaciji na Kosovu i Metohiji; Selaković: Priština sabotira napore i Beograda i međunarodnih aktera

Foto: media.un.org

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji na Kosovu i Metohiji. Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Selaković: Priština sabotira napore i Beograda i međunarodnih aktera

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je da Srbija visoko ceni aktivnosti Unmika na Kosovu i Metohiji, ali da misija još nije postigla svoj glavni cilj – miran i normalan život za sve građane u južnoj pokrajini.

“Nažalost, poslednjih nekoliko meseci nisu doneli više stabilnosti i situacija u pokrajini nije takva kakva je prikazana u izveštaju. Unilateralni potezi Prištine nastavili su da svesno i sistematski doprinose etničkim podelama i doprinose diskriminaciji nealbanske populacije. Prema našim saznanjima, zabeleženo je 105 etnički motivisanih incideanta od početka godine”, istakao je Selaković.

Pristup Prištine je problematičan, dodaje ministar, jer neodgovorno ponašanje Prištine sabotira napore, ne samo Beograda, već i Evropske unije i drugih aktera međunarodne zajednice.

Skrenuo je pažnju na ekstremno neodgovorno ponašanje Prištine, koja primenjuje takozvanu politiku reciprociteta i time demonstrira nedostatak volje da se nađe bilo kakvo kompromisno rešenje.

“Priština se fokusira na ono što je bilo u prošlosti, ali zaboravlja da pomene kako nealbanci na Kosovu žive danas. Srbi su i dalje zastrašivani na različite načine, primorani da napuste cela i gradove, a obeshrabruju se pokušaji raseljenih da se vrate”, rekao je Selaković.

Privremene institucije u Prištini, ističe, sistematski rade na tome da izbrišu i kulturnu i nacionalnu raznolikost koje je preostala na Kosovu i Metohiji.

Napominje da Priština tretira i religijske obrede kao kriminal, navodeći slučaj Nikole Nedeljkovića, koji je prisustvoao proslavi Vidovdana i osuđen bez ikakvih dokaza.

“Srbija je uvek bila i ostaje duboko posvećena pronalaženju održivog rešenja mirnim sredstvima, zarad mira, stabilnosti i zajedničke budućnosti”, zaključio je Selaković.

Nikola Selaković (media.un.org)

Šefica Unmika predstavlja izveštaj: Podrška dijalogu, zajedno možemo doprineti izbegavanju eskalacije

Šefica Unmika Karolina Zijade predstavlja ambasadorima članica Saveta bezbednosti izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Poručuje da će nastaviti da pruža svu moguću podršku dijalogu Beograda i Prištine.

“Kada radimo zajedno, koherentno i efektivno, možemo doprineti izbegavanju eskalacije”, ističe  Zijade.

Šefica Unmika ukazuje i da je razvoj situacije na Kosovu, uz sva otvorena pitanja u regionu, pogođen evropskim bezbednosnim okruženjem.

Upozorava da pitanja koja se čine skrivenim, mogu izbiti u prvi plan.

Zijade navodi da je bilo eskalacije u političkoj retorici između Prištine i Beograda u prethodnih šest meseci, sa nekoliko trenutaka akutnih tenzija na terenu, što je pretilo da poništi rezultate dijaloga.

Ističe važnost mandata Kfora, čije prisustvo osigurava bezbedno okruženje na Kosovu i Metohiji.

Karolina Zijade (media.un.org)

Savet bezbednosti UN razmatra izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresao situaciji na KiM, koji će ambasadorima članica SB predstaviti šefica Unmika Karolina Zijade.

Sednica Saveta bezbednosti (arhivska fotografija)

Srbiju na sednici u Njujorku predstavlja šef srpske diplomatije Nikola Selaković, koji se ranije danas sastao sa Karolinom Zijade i istakao da je ključno nastaviti angažovanje Unmika na svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje Rezolucije 1244 SB UN.

Generalni sekretar UN je u redovnom polugodišnjem izveštaju upozorio da tenzije i oštra retorika oslikavaju krhko stanje na Kosovu i Metohiji, navodeći da je mir prevladao zahvaljujući širokoj diplomatskoj aktivnosti.

Prvi čovek svetske organizacije je naveo da je “mir prevladao zahvaljujući širokom angažovanju diplomata”, naglašavajući da “se ne može dovoljno istaći važnost uzdržavanja i privrženosti dijalogu kako bi se neslaganja rešila”.

Na prethodnoj sednici SB UN o Kosovu i Metohiji, Nikola Selaković je poručio da je situacija u južnoj srpskoj pokrajini daleko od normalne i stabilne.

Comments

Pročitaj još