• Početna>
  • Vesti>

Savet bezbednosti UN danas o Kosovu – učestvuju Selaković i Gervala

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas raspravlja o novom šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN, Antonija Gutereša koji govori o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK). Srbiju će na ovoj sednici predstavljati šef diplomatije, Nikola Selaković, a Prištinu kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković govoriće danas u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu misije UN na KiM (UNMIK).

Početak sednice zakazan je 21 čas po srednjoevropskom vremenu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U redovnom polugodišnjem izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o KiM navedeno je da su pojačana retorika između Beograda i Prištine i eskalacija tenzija na terenu imali uticaj na napredak u normalizaciji odnosa u periodu od 16. marta do 15. septembra ove godine.

Kako je navedeno u izveštaju objavljenom na sajtu UN, koji će biti predstavljen danas na sednici Saveta bezbednosti UN, dve strane su se najviše sporile oko glasanja na KiM tokom izbora u Srbiji, pitanja slobode kretanja i primene ranijih sporazuma o energetskim pitanjima i Zajednici srpskih opština.

„Događaji 31. jula na severu Kosova, kao reakcija na odluke kosovske vlade vezane za slobodu kretanja, bili su ozbiljna eskalacija koja je dovela situaciju do ivice sukoba sa potencijalno tragičnim posledicama“, naveo je Gutereš.

On je istakao značaj diplomatskog angažmana SAD i EU za deeskalaciju situacije, kao i aktivnosti misija KFOR-a i EULEX-a na očuvanju mira i stabilnosti.

Prištinski mediji javili da je Gervala takođe juče otputovala u Njujork kako bi prisustvovala istoj sednici.

„Tokom ove sednice, ministarka Gervala će predstaviti dostignuća Republike Kosovo, izazove sa kojima se suočava, uspehe u oblasti ekonomije i vladavine prava, reforme u različitim oblastima kao i perspektivu zemlje“, saopšteno je iz kancelarije kosovskog Ministarstva spoljnih poslova.

Comments

Pročitaj još