Presuda Todosijeviću 19. oktobra

Foto RTS

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću koga prištinske vlasti terete za „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“, danas je pred Osnovnim sudom u Prištini ponovljeno suđenje dok se izricanje presude očekuje za dva dana.

Na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja, rekavši da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje, srpski funkcioner sa severa Kosova je prvostepeno osuđen 2019. godine u Prištini. Kasnije je i Apelacioni sud potvrdio prethodnu presudu, a branioci Todosijevića su žalbu podneli Vrhovnom sudu. Prema odluci Veća tog suda slučaj je vraćen na početak, odnosno ponovno suđenje pred Osnovnim sudom.

Todosijević advokat Nebojša Vlajić potvrdio je da je današnjim ročištem završeno ponovljeno suđenje Todosijeviću. Prvostepena presuda je poništena iz proceduralnih razlika, a tužilac je ostao je pri istim navodima i dokazima iz prethodnog postupka, pojasnio je Vlajić.

Pravni zastupnik Ivana Todosijevića očekuje da njegov klijent bude oslobođen, jer se kako kaže, radi o slobodi izražavanja koja ne podleže krivičnoj odgovornosti.

Izricanje presude je zakazano za sredu u 10 časova u Osnovnom sudu u Prištini.

Comments

Pročitaj još