• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige „Atanasije: Jedan životopis“ i izložba fotografija „Tvoje od tvojih“ sutra u Gračanici

Foto: Dom kulture "Gračanica"

Dom kulture „Gračanica“, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska  organizuju promociju knjige „Atanasije: Jedan životopis“ i otvaranje izložbe fotografija „Tvoje od tvojih“ autora jeromonaha Teofila Petrovića sabrata manastira Tvrdoš kod Trebinja.

„U knjizi „Atanasije: Jedan životopis“ sabrani su mnogi znakovi i putokazi koji prate duhovno veoma živopisan put vladike Atanasija hercegovačkog, kao i mnogobrojni detalji koji ocrtavaju njegov portret. Šta ovaj duhovni lik tačno znači za savremenog čoveka nije lako sažeti i u kratkim crtama opisati. Za sagledanje dometa i zračenja ovog karaktera potrebni su različiti uglovi sagledavanja i verovatno drugačiji standard merenja. Otuda potreba za knjigom koja bi poslužila kao vodič kroz njegovo putešestvije“, napisao je vladika zapadnoamerički Maksim (Vasiljević) u predgovoru.

Izložba „Tvoje od tvojih“ na foreksu prati život blaženopočivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija Jevtića u četiri perioda, od rodne Brdarice do monašenja,  zatim obuhvata period  jeromonaha i profesora  i period Atanasija kao  hercegovačkog vladike, sve do njegove mirovine kao aktivnog episkopa i njegove dane i služenje u starosti.

U programu učestvuju: episkop raško-prizrenski Teodosije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop zapadnoamerički Maksim i iguman Manastira Sveti Arhangeli Mihailo.

Promocija i otvaranje izložbe fotografija biće održani u subotu, 15. oktobra od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“.

Comments

Pročitaj još