• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji – besedom poručuje: Program SPC i patrijarha mir i samo mir

Foto Andrej Isaković/AFP

Patrijarh srpski Porfirije ustoličen je u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih u Pećkoj patrijaršiji, na Kosovu i Metohiji. Čin hirotonisanja održan je na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, uz sasluženje više arhijereja SPC. Mir je deo Božjeg promisla za čovečanstvo i celokupni stvoreni svet, mir koji je dar Božji siguran je i jedini nepokolebljiv, poručio je patrijarh u besedi posle ustoličenja.

Patrijarh Porfirije: Čuvajmo jedni druge, želja za mirom saglasna je sa osnovnim načelima naše vere

Patrijarh Porfirije rekao je u besedi posle ustoličenja u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih, u obraćanju arhijerejima, okupljenima i narodu, da je mnoštvo razloga zbog kojih smo ovde došli, ali da je jedan jedini najvažniji, a taj glavni razlog danas je Presveta mati Božja i sveta liturgija, koja je i ikona i prisustvo carstva Božjega.

“Iznova, shvatamo, razumemo i podsećamo se da smo narod Božji, da Bogu pripadamo i da njegov blagoslov spasenja imamo, da smo u zajednici sa svima svetima, da imamo dom očev, Crkvu našu, ali i da istovremeno pripadamo i svojim porodicama i svom narodu, i društvu u kojem živimo, ali i zajednici svih naroda sveta”, poručio je patrijarh.

Pozvao je na molitvu za sve ljude, našu braću i sestre, za sve naše sunarodnike, ali i za sve one sa kojima živimo ovde na ovim prostorima, uključujući i pre svih braću Albance.

“Da gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske porodice zajedno sa albanskim porodicama”, rekao je patrijarh i napomenuo da su Albanci, bez obzira što su bili muslimani, ili baš zbog toga što su bili muslimani i iskreno verujući ljudi – znali za moć molitve.

Znali su, kaže, da se u pravoslavnim svetinjama moli i za njih i za njihovu decu, i da Bog kao apsolutna ljubav, kao ljubav po svojoj suštini, ne gleda na to ko je ko, da su svi Božja deca.

“Želeo sam braćo i sestre da ovo odmah na početku naglasim, da podvučem, da snažno istaknem, da svi znaju da niko ne bi naknadno pripisivao srpskoj crkvi nešto drugo, da ne bi učitavali drugi i drugačiji program srpskoga patrijarha, program koji je različit od zapovesti Božjih, od jevanđelja Hristovog”, napomenuo je patrijarh.

Program Srpske pravoslavne crkve, istakao je, jeste mir, i to prvo sa onima koji su nam najbliži.

“Program naše Crkve i program i ovoga patrijarha jeste mir i samo mir, i to prvo pomirenje, praštanje i mir sa onima koji su nam najbliži, sa onima koji nam je prvi sused, mir kao jedina mogućnost opstanka i naše i njihove dece”, poručio je patrijarh.

Sa ovog svetog mesta, kako je istakao, poručujemo i Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima – prepoznajemo Boga i čuvajmo jedni druge, jer želja za mirom saglasna je sa osnovnim načelima naše vere.

“Mir je deo Božjeg promisla za čovečanstvo i celokupni stvoreni svet, mir koji je dar Božji siguran je i jedini nepokolebljiv. On je istovremeno i unutrašnji i naš lični mir, ali i spoljašnji mir sa svim ljudima i sa svim stvorenjima”, poručio je patrijarh.

“Zbog tog mira i služimo svetu liturgiju, jer to je ono što Gospod od nas očekuje, ali i njegova Mati koju danas proslavljamo”, poručio je patrijarh.

Ističe da to od nas očekuju i naši preci i prethodnici i dodaje da je pećki tron najbliži presto Bogu koji je naš narod sagradio.

“Zato je Pećka patrijaršija naša najsigurnija kuća, a i ako smo i daleko od nje, ne smemo je zaboraviti, jer odavde dolazi blagoslov Božji, Svetog Save, a taj blagoslov čuva sve naše svetinje na KiM, čuva Crkvu i srpski pravoslavni narod da opstane u svom domu jer je Kosovo i Metohija dom srpskog pravoslavnog naroda. Ovde smo se rodili za Hrista, ovde na KiM smo videli svetlost istinitu, stekli veru istinitu Trojici nerazdeljivoj”, rekao je patrijarh.

Ističe da pećki tron najbolje čuvaju monahinje u tom manastiru, ali i drugi monasi u južnoj pokrajini i naglašava da srpski pravoslavni narod koji živi na KiM je taj koji uzdiže pećki tron najviše što se može uzneti.

“Naša međusobna podrška i naše zajedničke molitve deo su naše neraskidive zajednice koja je iznad svake ideologije, iznad svake politike i zato braćo i sestre, sabrani ovde u Pećkoj patrijaršiji najbolje što možemo je da se molimo Presvetoj Bogorodici da nas zastupa kod Gospoda da nam on podari mir i razumevanje, mir u našim srcima, mir u porodicama, u društvima, u narodu, među susedima, naš mir zajedno sa njima i mir iznad svega”, rekao je patrijarh.

Comments

Pročitaj još