• Početna>
  • Vesti>

Bisljimi: Kurtiju dat rok da odgovori na predloge Nemačke i Francuske

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi potvrdio je da je premijeru Aljbinu Kurtiju dat rok da odgovori francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na predloge koje su mu doneli njihovi savetnici.

Upitan da li se Pariz i Berlin obavezuju na sporazum koji ne podrazumeva priznanje, Bisljimi je rekao da bi “nosioci trebalo da govore o tome kada budu smatrali da je pravo vreme za razgovor“ i da on nije deo tih razgovora. Savetnici za spoljnu politiku nemačkog Šolca i Makrona, Jens Pletner i Emanuel Bon, bili su 9. septembra u Prištini, a potom nastavili za Beograd sa predlozima za Kosovo i Srbiju.

Bisljmi je za ATV rekao da Kurti sada treba da odgovori na francusko-nemački predlog.

“Ne mogu da raspravljam o tome šta se desilo, jer nisam bio deo diskusija. Na ljudima koji su bili uključeni je da odluče kada ima dovoljno suštine da se izađe u javnost. Ako bi se u ovom trenutku izašlo sa bilo kojim elementom u javnost, mislim da bi to bilo kontraproduktivno i štetno“, rekao je Bisljimi.

On je naveo da veruje da je dokument koji je procurio u javnost “spisak želja sastavljen, možda u Srbiji”, ali da to nije onaj koji je kod Kurtija ili Vučića.

“Ne znamo šta je predstavljeno Vučiću, ali što je on izjavio nije tačno“, kazao je Bisljimi.

“Mislim da će Kurti poslati odgovor onog trenutka kada mu je traženo da ga pošalje”, rekao je Bisljimi.

O predlozima Nemačke i Francuske su malo više govorili  prošle nedelje. Prvo je postojanje nemačko-francuskog predloga potvrdila ministarka Donika Gervala, a potom i Kurti.

Comments

Pročitaj još