• Početna>
  • Vesti>

Varhelji predstavio izveštaj za Srbiju i ostatak Zapadnog Balkana

Foto: Tanjug

Komesar za proširenje Oliver Varhelji predstavio je u Briselu godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i evropskim integracijama.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji je predstavljajući Paket proširenja Unije u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu rekao da je Srbija potrebna Uniji kao iskren politički partner, kao i da treba da se uskladi sa njenom spoljnom politikom.

“Srbija nam treba kao iskren politički partner i saveznik koja deli s nama zajedničke vrednosti, bezbednost i prosperitet. U današnjem geopolitičkom kontekstu, jasno je da Srbija treba više da radi da bi se uskladila sa spoljnom politikom Unije uključujući sankcije protiv Rusije”, rekao je Varhelji.

On je istakao da je EU najveći srpski politički i ekonomski partner i “mi hoćemo da se Srbija nosi sa svojim izazovima uključujući i oblast energetske bezbednosti”.

Varhelji je dodao da je Srbija nastavila da radi na reformama za put ka Uniji uključujući tu i vladavinu prava.

Srbija, rekao je, treba naročito da izmeni zakonodavstvo koje je neophodno da se primene ustavne promene u praksi u predviđenom roku.

Komisija ocenjuje da ima napretka u borbi protiv korupcije u Srbiji. “Očekujemo više napora u slobodi izražavanja i osobito primena akcijskog plana za medije”, izjavio je Varhelji.

Kako je ranije javio dopisnik RTS-a iz Brisela, u izveštaju se konstatuje da je Srbija postigla “određeni napredak” u pravosuđu, borbi protiv korupcije i ekonomskim kriterijumima, dok je usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom značajno opala u odnosu na prošlu godinu.

“Srbija se nije uskladila ni sa jednom restriktivnom merom, ni sa većinom deklaracija EU u vezi sa ratom u Ukrajini”, navedeno je u izveštaju i dodaje se da je Beograd “zadržao bliske odnose sa Rusijom, što otvara pitanja o strateškoj orijentaciji Srbije”.

EK: Priština ima uslove za viznu liberalizaciju

Oliver Varhelji je, predstavljajući paket izveštaja o napretku za partnere sa Zapadnog Balkana, rekao da Evropska komisija smatra da je Priština ispunila kriterijume za viznu liberalizaciju, ali da traži više konstruktivnosti u dijalogu sa Beogradom.

“Potrebno nam je da se Kosovo konstruktivno angažuje, kao što nam je potrebno da to učini i Beograd”, rekao je Varheji, prenosi Koha ditore.

U delu izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na Kosovo, a u koji je Tanjug imao uvid, od Prištine se traži da se konstruktivnije angažuje u primeni svih prethodnih sporazuma i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji sa Srbijom.

Komisija insistira da je “takav sporazum hitan i ključan da bi se omogućilo Beogradu i Prištini da napreduju na evropskom putu.

Ocenjeno je da je “Kosovo politički stabilno”, da je u ranoj fazi razvoja pravosudnog sistema, kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Predstavljeni su i izveštaji za Bosnu i Hercegovinu, kao i Albaniju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru. 

Comments

Pročitaj još