• Početna>
  • Vesti>

Sredstvima opštine Gračanica počelo čišćenje i betoniranje rečnog korita reke Gračanke

Foto: RTV Gračanica

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić je u pratnji svog zamenika Milan Joksimovića i najbližih saradnika posetila lokaciju na kojoj se izvode radovi na regulaciji rečnog korita reke Gračanke, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

Prema Joksimovićevim rečima danas je uz pomoć mehanizacije počelo čiščenje rečnog korita od nagomilanog mulja i rastinja, nakon čega će biti betorniran.

„Počelo je čišćenje i betoniranje reke Gračanke na potezu nizvodno od novog objekta PU „Đurđevak“. Za tu namenu Opština je izdvojila sredstva u visini od 177.000 evra, a rok za završetak radova je 60 dana. Ovo je veoma važan projekat zbog toga što će na ovaj način dugoročno biti rešen problem izlivanja reke u kišnom periodu i plavljenje imanja i domaćinstava“, kazao je Joksimović i dodao da je lokalna samouprava za tu namenu za narednu godinu izdvojila dodatna sredstva.

Da će Opština izdvojiti značajna sredstva za regulaciju rečnih korita u svim mestima lokalne samouprave potvrdio je i direktor javnih službi opštine Gračanica Vladica Trajković.

„Za narednu godinu predvideli smo i čišćenje reke Sitnice, koja se uvek izliva i pravi štetu naseljima pored reke, tako da je u planu njena regulacija od granice sa opštinom Kosovo Polje ka Batusu i Radevu“, kazao je Trajković.

Današnji početak regulacije reke Gračanke značajan je za sve građane Gračanice, a posebno za one čija su imanja i domaćinstva pored reke, ističe meštanin Stojan Gigić, čija se kuća nalazi pored same reke.

„Zahvalni smo opštini Gračanica što je započela sa radovima, a svakako je deo odgovornosti i na samim građanima koji bi trebalo da povedu računa šta bacaju u reku, ali i da održavaju svoje parcele uz reku, kako bi imali čistu i zdravu sredinu“, kazao je Gigić.

Predstavnici opštine Gračanica istakli su da će naredne godine intenzivirati radove na čišćenju rečnih korita kako bi se predupredilo njihovo izlivanje, a samim tim i šteta na imanjima i objektima koja nastaje plavljenjem.

Comments

Pročitaj još