• Početna>
  • Vesti>

Reakcija Petkovića na izjavu Osmanijeve: Jedini pravi faktor nestabilnosti na KiM je Kurti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas reagujući na poslednju izjavu Vjose Osmani u Pragu, da je “apsurdno i izlizano da Vjosa Osmani napada predsednika Aleksandra Vučića, kada je jedini i pravi faktor nestabilnosti na Kosovu i Metohiji, ali i šire, Aljbin Kurti koji svakodnevno preti ratom, zvecka oružjem i gradi ilegalne baze na severu KiM”.

“Da u Prištini istinski žele normalizaciju odnosa, mir i stabilnost, već odavno je trebalo da formiraju Zajednicu srpskih opština koja garantuje kolektivna prava Srbima, umesto što svakodnevno raste broj napada na Srbe, njihovu imovinu, pa čak i grobove. Umesto poštovanja sporazuma iz dijaloga, Osmanijeva želi da gradnju ilegalnih baza, uz otimanje zemlje Srbima u Zubinom Potoku i Leposaviću, predstavi kao vladavinu prava? To ima samo u Prištini da se uzurpacija predstavlja kao vladavina prava, a poštovanje sporazuma kao bezakonje, jer upravo to radi Osmanijeva, govoreći kako nikada neće formirati ZSO” naveo je Petković.

“Očekujemo da zbog ovakve glorifikacije kršenja sporazuma od strane Prištine, jasno reaguje i međunarodna zajednica i osudi izjave koje nisu u duhu dijaloga i normalizacije odnosa. Nema ni jednog jedinog razloga da se Vjosa Osmani toliko plaši novinarskog pitanja oko formiranja Zajednice srpskih opština, jer to je obaveza koju će morati da ispuni i to onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine, a ne onako kako bi ona volela da ubedi sebe i zapadne ambasade. I za kraj, ako je takozvani ustav alfa i omega takozvanog Kosova, kako to tvrdi Vjosa Osmani, zbog čega još uvek nije sprovedena odluka o povraćaju 24 hektara manastirske zemlje Visokim Dečanima? Podsetiću je da je Ustav Republike Srbije naša jedina alfa i omega i naš jedini okvir delovanja” istakao je Petković.

Osmanijeva je izjavila da “današnji izazov u ​​odnosu na srpsku zajednicu nije to što Albanci prave prepreke, današnji izazov su kriminalne bande na severu koje Vučić plaća, podstiče i podržava, izjavila je kosovska predsednica Vjosa Osmani u Pragu po završetku Samita Evropske političke zajednice”, piše Albanijan post.

Osmani je to rekla na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje da li će Kosovo imati modalitet za osnivanje Zajednice srpskih opština.

Ona je dodala da “konfrontacija sa Srbijom nije samo politička, već je i konfrontacija vladavine prava”.

“Nećemo se predati kriminalnim bandama”, rekla je Osmani.

Navela je i da nikome nije u interesu da ima Republiku Srpsku. 

“Modalitet za nas je Ustav Republike Kosovo, on je alfa i omega svakog delovanja. Odluka Ustavnog suda koja utire put napred i koja utvrđuje da takvi mehanizmi ne mogu biti ni etnički, niti imati izvršna ovlašćenja. Oni ne mogu čak ni da stvore nivo vlasti koji bi bio u suprotnosti sa Ustavom. Dakle, to su naši principi”, dodala je ona.

Comments

Pročitaj još