• Početna>
  • Vesti>

Petković: Rode mora da nauči da poštuje volju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Odluka takozvane Vlade u Prištini da ukine srpske registarske oznake je protivpravna i suprotna sporazumima o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine i svako ko tu odluku podržava direktno ugrožava proces dijaloga Beograda i Prištine, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Da je nemački predstavnik u Prištini Jorn Rode pročitao dosadašnje sporazume, mogao je vrlo lako da uvidi da problem sa slobodom kretanja nije postojao dok su na snazi bile statusno neutralne KS tablice. Međutim, onog trenutka kada je Priština nasilno ukinula statusno neutraralne KS tablice 2020. godine i tako jednostrano skratila vremenski okvir trajanja tih tablica, nijedan nemački predstavnik se nije oglasio da kaže kako je ta odluka bila nelegitimna” naveo je Petković.

Jednu stvar gospodin Rode mora da nauči, a to je da poštuje volju srpskog naroda koji živi na severu Kosova i Metohije i koji je jasno rekao šta misli o tzv. Kurtijevoj preregistraciji, dodao je Petković.

“To što je za mesec dana samo dvoje ljudi na severu pokrajine preregistrovalo svoja vozila, jasan je pokazatelj da niko ne može da natera Srbe na severu KiM da prestanu da budu građani Srbije i da koriste dokumenta koja izdaje Republika Srbija” stoji u saopštenju.

Gospodin Rode je u jednom u pravu, da niko ne treba da se svađa oko registarskih tablica, ali ono što Rode nije rekao to je da nas je u tu svađu i krizu uvukao Aljbin Kurti svojim iracionalnim postupcima, a čiji je zapravo krajnji cilj da istisne postojanje države Srbije na KiM, smatra Petković.

“Takav podli naum srpski narod nikada neće dopustiti. Mir koji nam je preko potreban i na kome Beograd insistira je ključan za normalizaciju odnosa, ali nažalost izjave poput ove gospodina Rodea ne ulivaju nadu da zapravo mir svi podjednako žele na Zapadnom Balkanu” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Comments

Pročitaj još