• Početna>
  • Vesti>

Svečlja na srpskom: Preregistrujte vozila, posle 31. nećete moći da saobraćate njima

Foto: Prntscreen Fejsbuk, Dželjalj Svečlja

Kosovski ministar unutrašnji poslova Dželjalj Svečlja obratio se sinoć javnosti video porukom, u kojoj je na srpskom jeziku pozvao građane da preregistruju vozila u predviđenom roku, jer nakon 31. oktobra, neće moći da upravljaju vozilima.

„Nakon ovog datuma, vozila sa nelegalnim tablicama neće moći da saobraćaju na teritoriji Republike Kosovo, kao ni na graničnim prelazima“, navodi Svećlja u video poruci objavljenoj na njegovom Fejsbuk nalogu.

Svečlja na početku kaže da je prošlo mesec dana od kako je počeo proces registracije “nelegalnih registarskih tablica.

“U celoj Republici Kosovo, građani su započeli registraciju” izjavio je Svečlja, iako je koliko sinoć, prištinski portal Kallxo obajvio, pozivajući se na podatke iz kosovskog MUP-a,da se od početka isticanja roka do danas, sa zahtevom za preregistraciju pojavilo svega devet vlasnika vozila.

“Dvomesečni proces koji se završava 31. oktobra, poslednja je šansa za sve vlasnike koji poseduju vozzila sa nelegalnim tablicama, da ih vrate na RKS tablice” rekao je Svećlja.

Svečlja jedodao i to da proces preregistracije „nudi velike pogodnosti“:

„Počev od registracije vozila starijih od 10 godina kao i izuzeća od carinske takse, administrativne takse u Centru za registraciju vozila, takse za registarske tablice i naknade za opremanje sa sertifikatom o registraciji vozila“, poručio je Svećlja.

Ujedno dodaje da je od sada moguća registracija vozila u svim centrima za registraciju vozila bez obzira na prebivalište.

„Zalažemo se za uspešan završetak ovog procesa do 31. oktobra 2022. godine. Stoga vas pozivamo da ovu priliku iskoristite bez gubljenja vremena“, kazao je.

A onima koji ne žele to da učine, poručuje da od novembra meseca neće moći da upravljaju svojim vozilom.

„Nakon ovog datuma, vozila sa nelegalnim tablicama neće moći da saobraćaju na teritoriji Republike Kosovo, kao ni na graničnim prelazima“, navodi Svećlja iako je nakon postizanja dogovora oko ulazno – izlaznog dokumenta, i sam visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj izjavio da je optimista da će se dve strane dogovoriti i oko registarskih oznaka. To sugeriše da stvar nije završena, te da još ima prostora za dogovor.

U daljem obraćanju, Svečlja ističe da su sloboda kretanja, ravnopravnost, ali i vladavina prava na celoj teritoriji prioritet Kurtijeve vlade.

Kosovska vlada donela je odluku krajem juna koja važi za vlasnike automobila srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu i Metohiji, da iste preregistruju na RKS u periodu od dva meseca, tj. od 1. avgusta do kraja septembra meseca. Usledilo je protivljenje Srba, postavljanje barikada na severu i reakcije međunarodne zajednice, Priština je odlučila da odloži primenu odluke za mesec dana, tj. od 1. septembra, uz navođenje da neće biti novih odlaganja, uprkos tome što je nakon jakih diplomatskih aktivnosti EU i SAD, negde ostalo “otvoreno” da će se o tablicama tek razgovarati.

Comments

Pročitaj još