• Početna>
  • Vesti>

Konkurs za “Privrednikove” studentske stipendije otvoren do 20. oktobra

Foto: Radio Mitrovica sever, arhiva

Konkurs za stipendiranje studenata koji je raspisala Fondacija “Privrednik” je u toku i trajaće do 20. oktobra, a pravo konkurisanja i ove godine imaju i najbolji studenti sa Kosova i Metohije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Na inicijativu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Fondacija “Privrednik” od 2017. godine stipendira najuspešnije studente koji imaju prebivalište na Kosovu i Metohiji, a ujedno pruža i pomoć za stručno usavršavanje. Ta praksa se nastavlja i ove godine uz koordinaciju i podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Prištinskog univerziteta” navedeno je u saopštenju.

U saopštenju podsećaju da pravo učešća imaju studenti čija je prosečna ocena najmanje 9,00 i koji su do sada osvojili nagrade na saveznim i internacionalnim takmičenjima.

U nastavku teksta, objavljujemo spisak potrebnih dokumenata.

  1. Prijavni list i Upitnik (preuzeti na sajtu Fondacije „Privrednik“ www.fondprivrednik.org.rs )
  2. Dokumenta o uspehu u poslednje dve školske godine (tekuću i
    prethodnu godinu overene fotokopije), diplome i stečena priznanja tokom školovanja i takmičenja
  3. Izvod iz matične knjige rođenih
  4. Uverenje iz katastra o posedovanju nekretnina za roditelje/staratelje
  5. Potvrda o prosečnom mesečnom primanju za 12 proteklih meseci za oba roditelja ili potvrdu o nezaposlenosti
  6. Kopiju rešenja o korišćenju socijalne pomoći Centra za socijalni rad (ako su oba roditelja nezaposlena)
  7. Potvrdu o statusu redovnog studenta u 2022/23. školskoj godini.

Iz Kancelarije za KiM podsećaju da će prednost pri izboru, imati kandidati slabijeg materijalnog stanja.
Konkurs je otvoren do 20. oktobra 2022. godine.

“Studenti su dužni da do 25. oktobra dostave potvrdu o naknadno položenim ispitima koji se uzimaju u obzir kod konačne ocene o ispunjenosti uslova Konkursa. Odluka o prijemu doneće se saglasno Pravilniku Fondacije “Privrednik”, u roku od 35 dana. U skladu sa propisanim uslovima usled pandemije virusa Covid 19 neće se održati testiranje kandidata testovima kognitivnih sposobnosti i testovima ličnosti. Usmeni intervjui će se realizovati po proceni rukovodstva Fondacije o čemu će kandidati biti naknadno obavešteni” navedeno je u saopštenju.

Na konkurs se prijavljujete lično, u Birou Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u Ulici oslobođenja, u Kosovskoj Mitrovici. Kontakt osoba je Bratislava Radovanović a više informacija možete dobiti na broj telefona 028/ 497-163.

Podsetimo, prvih godina, ove stipendije odobravane su za deset, potom 17, a onda i za po 20 studenata prištinskog Univerziteta.

Fondacija „Privrednik“ duže od jednog veka, tačnije od 1897. godine  bavi se stipendiranjem darovitih studenata i srednjoškolaca sa svih  prostora na kojima živi srpski narod. Fondaciju i danas podržavaju njeni osnivači Matica Srpska, SANU, SPC i Grad Novi Sad. Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Jovan Cvijić samo su neki od velikih srpskih umova koji su bili donatori „Privrednika“.

Stipendiju dobijaju studenti koje predloži dekan fakulteta. Kriterijumi su, kako je jednom prilikom u Kosovskoj Mitrovici rekao upravitelj Fondacije Jovo Radić,  jako rigorozni. Sledovanje se odobrava na godinu dana i automatski se produžava redovnim studiranjem, odnosno redovnim upisom naredne godine studija.  Ukoliko je tokom školovanja, stipendisti potrebna dodatna novčana pomoć iz nekog konkretnog razloga, fondacija uskače i odobrava jednokratnu  pomoć.

Comments

Pročitaj još