• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Nastava po planu, grejanje u školama na vreme

Foto: Kim

Na prvoj vanrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je juče održana u Opštini Gračanica njegovi članovi su istakli da nastava teče po planu, kao i da će većina škola spremno dočekati grejnu sezonu, uprkos naglom poskupljenju ogreva. Budžetska izdvajanja za kapitalne investicije će biti višestruko uvećana, na red će doći i rubni delovi opštine, poručila je direktorica opštinskog Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Ničić.

Na samom početku sednice u prisustvu svih članova Odbora za obrazovanje jednoglasno je usvojen zapisnik sa prve redovne sednice održane 11. februara ove godine.

Predsednik Odbora za obrazovanje Ljubiša Karadžić i direktorica Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Ničić složili su se da za sada nema nikakvih problema po pitanju početka školske godine. Neposredna nastava je, konstatovali su, počela na vreme i za sada nema naznaka da je potrebna nastava na daljinu, jer je epidemiološka situacija u opštini stabilna.

Grejna sezona u školama po potrebi i ranije

Ljubiša Karadžić je ukazao da su u toku pripreme po školama za predstojeću grejnu sezonu.

“Ogrev se polako doprema osnovnim srednjim i školama, problem može da predstavlja ugalj, jer sušara u Obiliću neće raditi, pa ćemo ga dobijati u sirovom stanju. Ali, verujem da će Opština Gračanica po tom pitanju biti voljna da pomogne”, rekao je on.

Karadžić je dodao je da bi grejna sezona mogla da počne i pre roka, ukoliko se ponovi drastični pada dnevnih temperatura.

Direktorica Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Ničić je istakla da opština svake godine pred početak grejne sezone prikuplja informacije o potrebama institucija i problemima sa kojima se suočavaju po tom pitanju, te da na osnovu toga pravi planove za grejnu sezonu.

“Škole su u 95 posto slučajeva dobile ogrev. Međutim, opština ne može da nabavi ugalj zbog zakonskih procedura, ali bićemo na raspolaganju koliko je u našoj moći. Imali smo jedan mali problem koji se tiče samog tendera za nabavku tog ogreva. Potpisan je početkom godine po mnogo nižoj ceni, a kada smo poručili jednu manju količinu energenata, raskinut je ugovor zbog poskupljenja”, kazala je ona i dodala da je opština u postupku otvaranja novog tendera, koji će do početka grejne sezone biti okončan.

Kapitalne projekte i infrastrukturne planove ugrožavao mali budžet

Brankica Ničić je istakla da su u predhodnim godinama gotovo sve škole na teritoriji opštine Gračanica renovirane i sanirane uprkos malim budžetskim izdvajanjima.

“Mi smo imali problem prethodnih godina što se tiče budžeta za kapitalne investicije koji je bio samo 27 hiljada evra, što je jako malo. Prema planu budžeta za narednu godinu na raspolaganju nam je 312 hiljada evra, na osnovu čega smo uradili preliminarnu listu projekata koji ćemo realizovati u narednom periodu”, kazala je ona.

Prioritet će biti ustanove iz rubnih područja opštine kada je u pitanju, sanacija, obnova i izgradnja.

Za narednu godinu u okviru infrastrukturnih planova predviđeni su sledeći radovi: sancija stepeništa i ograde obdaništa u Dobrotinu, izgradanja ograde dvorišta, prilaznih staza i parkinga za potrebe predškolske ustanove u Ugljaru, izgradnja aneksa za smeštaj i učenje dece iz produženog boravka predškolske ustanove u Lapljem Selu, rekonstrukcija i sanacija partera i izgradnja ograde oko Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu, izgradnja pomoćnog objekta za smeštaj ogreva u školi u Lepini, izgradnja kotlarnice u školi u Donjoj Gušterici, izgradnja Omladinskog centra u Livađu, rekonstrukcija i sanacija Domova kulture u Badovcu, Batusu i Preocu.

Nedostatak učionica i parking za trke

Član Odbora za obrazovanje i direktor OŠ “Car Lazar” u Donjoj Gušterici Dragan Maksimović je ukazao na nedostatak učionica u srednjoj Poljoprivrednoj školi koja je iz Lipljana premeštena u ovo selo.

“Znate da je Poljoprivredna škola podstanar kod nas, i da nedostaju učionice. Mi smo imali već neke razgovore, ali bih apelovao da se o ovaj problem stavi na listu prioriteta”, kazao je on.

Maksimović je dodao da je škola probala da oslobodi neke kabinete, ali da to ne rešava trajno problem, jer se povećao broj učenika u osnovnoj školi u čijim prostorijama je smeštema i srednja Poljoprivredna škola.

Karadžić je upozorio na parking ispred Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu koji je izazov za bezbednost učenika, jer ga nesavesni vozači koriste za trke.

“Onaj parking ispred Srednjoškolskog centra da se malo bolje uredi, neophodno je da se urade rampe kako bu učenici bili bezbedniji”, istakao je on.

Peta vanredna sednica Skupštine opštine Gračanica održaće se sutra (u sredu, 28. septembra) u 11 časova u sali SO u zgradi Opštine Gračanica.

Između ostalog, odbornici će razmatrati i eventualno usvojiti budžet Opštine Gračanica za period 2023-2025. godine, ali i predlog Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine, te Pravilnik i program posebnog socijalnog stanovanja opštine Gračanica.

Comments

Pročitaj još