• Početna>
  • Vesti>

U srpskim sredinama na KiM 18 aktivnih slučajeva korona virusa

Foto: Radio Mitrovica sever

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, trenutno je aktivno 18 slučajeva korona virusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.

U periodu od 5. do 22. septembra u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, PCR testiranjem potvrđena su 32 pozitivna slučaja, od čega je u međuvremenu za 14 obolelih prestala da važi mera kućne izolacije.

Pozitivni slučajevi zabeleženi su u sledećim opštinama: Kosovska Mitrovica (14), Leposavić (10), Zubin Potok (4), Zvečan (3) i Gračanica (1).

Od poslednjeg izveštavanja nisu zabeleženi smrtni ishodi, kaže dr Novaković.

Usled povoljnije epidemijske situacije, testiranje se sada vrši ponedeljkom i četvrtkom, dodaje.

„Imamo manji broj i testiranih i novoobolelih. U danima kad testiramo, broj ne prelazi 30.“

Ipak, smatra da je broj zaraženih veći u odnosu na ono što trenutno pokazuje statistika.

„Ima dosta obolelih sa respiratornim tegobama, ali se ne javljaju lekaru. U pitanju je definitivno blaža klinička slika, pa se građani manje i testiraju. Vrlo je moguće da se, pored drugih virusa, tu prožima i kovid i da je ovo verovatno vrh ledenog brega – da ipak imamo mnogo veći broj novoobolelih nego što je trenutno registrovano“, navodi dr Novaković.

Ujedno apeluje na građane da se pridržavaju svih preventivnih mera, kako bi se pored kovida, zaštitili i od drugih respiratornih infekcija koje se javljaju u ovom periodu.

„Da se češće provetravaju prostorije, da se više konzumira voće i povrće zbog jačanja imuniteta, da se poštuje, koliko je moguće, fizička distanca, da se nose zaštitne maske, češće pranje ruku, pravilno odlaganje papirnih maramica (…)“, poručuje dr Novaković.

Comments

Pročitaj još