• Početna>
  • Vesti>

“Da Gračanica bude mesto u koje se više dolazi, nego odlazi”

Foto Kim

“Dobrodošli su svi kojima je Gračanica u srcu, a dobrtobit građana prioritet. Na tom putu ostajemo u stalnoj koordinaciji sa institucijama Vlade Republike Srbije. Sve što smo do sada uradili nastavićemo istim, ali i jačim tempom, da naša Gračanica bude ekonomski snažnija, politički jedinstvena, da Gračanica bude mesto u koje se mnogo više dolazi nego odlazi. Jačanjem naše Gračanice imaćemo i jaču Zajednicu srpskih opština. Dragi moji sugrađani, neka nam je srećan Dan opštine”, rekla je predsednica kosovske Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja dana ove lokalne samouprave.

Svečana akademija povodom Dana opštine Gračanica počela je intoniranjem himne “Bože pravde”, a proslavi praznika Male Gospoijine koji je ustanovljen kao opštinska slava prisustvovali su čelnici različitih institucija.

Obraćajući se prisutnima, predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić je kazala da je u proteklih godinu dana kvalitet života građana poboljšan.

“Učinili smo i činićemo još više da se našoj deci i mladim ljudima odužimo za sjajne rezultate koje postižu tokom obrazovanja, sportskih i školskih takmičenja, jer mi kvalitetnijih i boljih reprezenata nemamo”.

Šubarićeva je obećala da će opština unaprediti uslove za rad u zdravstvenim ustanovama koji će, kako je rekla, omogućiti građanima bolju zdravstvenu zaštitu. Jedan od prioriteta opštine je i unapređenje infrastrukture i stambeno zbrinjavanje porodica opredeljenih da ostanu da žive ovde.

“Verujem da ćemo i u ovim teškim vremenima punim brojnih iskušenja svi zajedno imati dovoljno snage, energije i entuzijazma da našu Gračanicu učinimo onakvom kakvu je svi mi građani zaslužujemo. Pokazali smo da imamo dovoljno volje, znanja i energije da planove pretočimo u dela”, rekla je ona.

I ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Goran Rakić je obećao ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i omladinu.

“Deca su naša budućnost i garant našeg opstanka i ostanka. Niko, ali niko, ne može da nam prisvoji ono što smo vekovima čuvali, a to je naša vera, naši koreni, tradicija, naši domovi, to je naša budućnost. I nikakve pretnje i zastrašivanja nas ne mogu uplašiti i pokolebati da istrajemo u želji za slobodom, da govorimo, živimo, gradimo, da se rađamo, jer smo mi svoji na svome. Dragi sugrađani, mi smo bedem opstanka na ovim prostorima, ali samo zajedno, jedinstveni, možemo da istrajemo, odurpemo se svim iskušenjima koja su pred nama i sačuvamo mir, da u dobrom zdravlju i slozi dočekamo i naredne praznike”, rekao je on.

Obeležavanju praznika i Dana opštine nije prisustvovao episkop raško prizrenski Teodosije, ali je u njegovo ime pozdrave pristunima preneo sekretar Eparhije Saša Mitrović.

“Želim da čestitam slavu domaćinu Opštini Gračanica, predsednici opštini Ljiljani Šubarić i građanima Gračanice sa željom da svima nama i onima koji vode ovu opštinu i narod presveta Bogorodica bude putovoditeljka, da nas nauči da ostanemo ljudi, da ostanemo hrišćani, pravoslavci. Neka Gospod blagoslovi sve vas, ceo naš pravoslavni narod da nam daruje snagu, trpljenje i mudrost, da nikada ne skrenemo sa puta pravoga, puta koji su naši slavni preci trasirali”, kazao je otac Saša.

Na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine dodeljene su zahvalnice predstavnicima institucija i istaknutim pojedincima. Opština Gračanica se za posebne zasluge na taj način zahvalila Baletskoj školi Doma kulture “Gračanica”, ginekologu KBC Priština dr Milanu Đorđeviću, privredniku iz Lapljeg Sela Hranislavu Pereniću, ali i ministru za zajednice i povratak u Vladi Kosova Goranu Rakiću i potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću. U ime Radoičića, koji večeras nije bio u Gračanici, zahvalnicu je primio poslanik ove partije u Skupštini Kosova Igor Simić.  

Prisutni u Domu kulture su ove večeri mogli da pogledaju i kratak umetnički program, ali i dokumentarni film o radu ove lokalne samouprave “Novo lice Gračanice” u produkciji Medija centra Čaglavica.

Za goste je nakon akademije priređen koktel.

Comments

Pročitaj još