Njujork: Borelj sa liderima sa Zapadnog Balkana

Foto: EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borelj bio je domaćin neformalnog ručka sa liderima Zapadnog Balkana u utorak u Njujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GSUN), saopšteno je iz EU.

“Ovi neformalni skupovi se održavaju dva puta godišnje u Briselu i Njujorku i služe kao neformalna prilika za razmenu mišljenja o izazovima u regionu i evropskoj budućnosti regiona” navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, današnja diskusija se fokusirala na globalni i regionalni uticaj sukoba Rusije i Ukrajine, a razgovaralo se o tome kako zajednički raditi na narušenoj političkoj ali i ekonomskoj stabilnosti koja se pre svega ogleda u skoku cena hrane i energije.

“Visoki predstavnik Borrelj je istakao podršku koju EU pruža Zapadnom Balkanu da bi se poboljšala energetska bezbednost i da se odgovori na hibridne pretnje, uključujući smetnje u sajber prostor i manipulaciju stranim informacijama. EU i Zapadni Balkan će nastaviti da stoje zajedno u suočavanju sa izazovima koje ničim izazvani rat Rusije protiv Ukrajine nameće na globalnom nivou. EU u potpunosti povezuje Zapadni Balkan sa svojim inicijativama za ublažavanje posledica rata” navedeno je u saopštenju.

Comments

Pročitaj još