• Početna>
  • Vesti>

Petković u razgovoru sa Zijade: Jednostrani potezi Prištine pretnja dijalogu

Foto Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretaraUN i šeficom Misije UN na KiM (UNMIK), Karolin Zijade o aktuelnoj situaciju na Kosovu, saopštreno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Petković je istakao da su nedavni jednostrani i protivpravni potezi Prištine u vezi sasrpskim registarskim oznakama i ličnim kartama direktna pretnja urušavanju dijaloga ,što vodi destabilizaciji situacije na terenu.Stabilnost i mir su, prema Petkovićevim rečima podjednako u interesu i srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i čitavog regiona, međutim jasno je da politički predstavnci Albanaca ne dele to mišljenje i da zato svakodnevno izazivaju krizne situacije na terenu. Nedavno ranjavanje srpskog devetnaestogodišnjeg mladića Nemanje Mitrovića kodObilića, od strane albanskih razbojnika, poslednji je u nizu incidenata izazvanihantisrpskom politikom i retorikom punom mržnje prema srpskom narodu, koja sesvakodnevno može čuti u Prištini, naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju”,rekao je Petković.

Podsetio je i na slučaj Nikole Nedeljkovića (20), koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu i samo zbog isticanja srpskih simbola osuđen na osam meseci zatvora. U tom kontekstu Petković je naveo da je od početka prošle godine dodanas bilo 222 napada na srpsko stanovništvo, a broj etnički motivisanih napada naSrbe, njihovu imovinu, crkve i manastire, porastao je za 60%, u odnosu na period predolaska Aljbina Kurtija na vlast, što ozbiljno otežava napore za rešavanje konflikta,upozorio je.

“Uprkos svemu, Beograd će nastaviti da traži kompromisna rešenja smatrajući da na tajnačin zapravo radi u interesu svih čija je ambicija da žive u stabilnom iprosperitetnom društvu, iako je jasno da među političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije postoji sve manja spremnost za to, što najrečitije potvrđuje činjenicada je prošlo više od devet godina od postizanja sporazuma o Zajednici srpskih opština, koja do danas nije uspostavljena. Postignut sporazum u oblasti energetike, otvorio je mogućnost za postizanje pomaka i u drugim oblastima, pre svega u rešavanju pitanja nestalih, međutim i tu je prištinska strana pokazala da nije spremna za saradnju, naglasio je Petković. Takođe je skrenuo pažnju i na česte zabrane ulaska na Kosmet zvaničnicima”, stoji u saopštenju.

Comments

Pročitaj još