• Početna>
  • Vesti>

Mali: Minimalna zarada od 1. januara 40.020 dinara mesečno

Foto: Tanjug

Od 1. januara minimalna cena rada u Srbiji biće 230 dinara po satu, odnosno 40.020 dinara mesečno, što je povećanje od 14,3 odsto, objavio je ministar finansija Siniša Mali posle sednice Socijalno ekonomskog saveta.

Na konferenciji za medije posle sednice SES on je objasnio da je to procentualno gledano najveće povećanje ikada.

Dodao je da je takva odluka države balans između zahteva sindikata i poslodavaca, kao i nastojanja da se zaštiti standard zaposlenih, ali i da budu sačuvana radna mesta.

Mali je rekao i da je na taj način očuvan trend povećanja minimalne zarade koja su mnogo veća od inflacije.

Rekao je da država preuzim na sebe teret troška koji će poslodavci, pa i država kao poslodavac imati zbog povećanja od 41 milijarde dinara godišnje.

Objasnio je da će dodatno biti rasterećene zarade na teret poslodavca, jer će njihov neoporezivi deo od 19,3 hiljade biti povećan na 21,7 hiljada dinara.

Dodatno će doprinos za PIO na teret poslodavca biti umanjenjen za jedan procenat.

“Tako anuliramo povećanje tereta troška koje donosi povećanje minimalca, a kako bismo izbegli otpuštanja zbog povećanja plata”, rekao je ministar.

Podsetio je da je za pet godina došlo da rasterećenja poslodavaca sa 64 na 60 odsto na ime obaveza na osnovu zarade i kao jedan od rezultat naveo da Srbija sada ima istorijski najnižu stopu nezaposlenost.

“Šira slika makroekonomske stabilnosti u Srbiji zahteva balansirane odluke. Država uzima ceo teret povećanja minimalca na sebe kroz rasterećenje”, pojasnio je.

Mali je ocenio da je minimalna cena rada ekonomska, a ne socijalna kategorija i naveo da će pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom biti 81,2 posto.

“Radićemo da u narednom periodu što pre minimalac dostigne celu korpu”, rekao je on.

Kao državne prioritete u dramatičnim evropskim i svetskim okolnosti naveo je očuvanje makroekonomske stabilnosti, želju da se očuva svako radno mesto, odnosno da se zaštiti standard građana.

Mali je istakao da nije rečeno konačno ne predlogu sindikata – socijalnih partnera koji su tražili da se minimalac utvrđuje dva puta godišnje.

“Nije tačka. Razgovaraćemo. Svi ćemo biti pametniji u januaru nego danas”, poručio je.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenio je da su povećanja minimalca svake godine sve veća, ali sve je veća i razlika između minimalca i vrednosti minimalne potrošačke korpe.

Rekao je da je vrednost korpe sada 50.000 dinara, što je za 15.000 dinara više od minimalca koji je trenutno 35.000 dinara.

Ocenio je, međutim, da je sastav i takve potrošačke korpe ponižavajući.

Ministarka za rad i predsedavajuća SES Darija Kisić ocenila je da je dijalog o minimalcu bio kvalitetan uprkos nekad različitim pogledima.

Podsetila je da pored minimalca država sprovodi i niz drugih mera za poboljšanje životnog standarda građana.

Comments

Pročitaj još