• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije osveštao hram Svetog Luke u Grabovcu: Da niču hramovi, da se rađaju deca, da budemo verni našem predanju i ovoj svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji

Foto: Radio Mitrovica sever

U selu Grabovac na području opštine Zvečan, u okviru svete arhijerejske liturgije koju je služio vladika raško – prizrenski i kosovsko – metohijski Teodosije, osveštan je novosagrađeni hram posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki.

Obraćajući se vernicima okupljenim ovim svečanim povodom, vladika Teodosije je podsetio na prvi jerusalimski hram, koji je u slavu Bogu Svedržitelju, podigao Solomon, sin Davidov. Dodao je da je veliki dar božji i blagoslov, da i mi, u ovo naše vreme, možemo da podižemo hramove u kojima će kako je rekao “obitavati Gospod” koji se ne može smestiti ni u celu vaseljenu.

“Ali Gospod snishodi ljudima, Gospod sve čini što je za naše spasenje, i prima naš dar, naš žrtvenik. Čini ga svetim mestom, gde obitava slava njegova” poručio je vladika Teodosije.

Govoreći o Svetom Luki kome je posećena ova svetinja, vladika je napomenuo da je on bio umetnik – pisac i slikar pun ljubavi prema Bogu, pa je tako on bio taj koji je opisao život Hristov u Jevanđelju i izradio prvu ikonu Majke Božje.

“I ovaj hram jeste delo ruku majstora i svih onih koji su priložili od sebe, odvojili, da bi se on završio. Bog zna njihova imena i nećemo ih poimenice pominjati. To i vi dobro znate, na čelu sa ocem Bogomirom (Stevićem) koga smo već odlikovali naprsnim krstom i nemamo čime više da ga odlikujemo… Ali nije ni dobro da primimo sve ovde, na zemlji. Treba nešto ostaviti i da bude nagrada na nebu” rekao je vladika.

Na kraju je istakao da je ovo dan koji je Gospod dao da se radujemo, da niču hramovi, da se rađaju deca, a mi da budemo verni našem predanju i ovoj svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji.

Vladika Teodosije odlikovao je Vitomira Jokića i Dragana Milićevića iz Grabovca gramatama za kako se kaže u obrazloženju “postojanu ljubav prema svetoj veri pravoslavnoj i za revnost prema hramu božjem i njegovom blagoljepiju”.

Pored velikog broja vernika, liturgiji su prisustvovali i pomoćnici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušica Nikolić i Borislav Tajić kao i predstavnici lokalnih samouprava.

Comments

Pročitaj još