• Početna>
  • Vesti>

U Zvečanu sinoć svečano otvorena kulturna manifestacija “Sokolica”

Kulturna manifestacija “Sokolica”,  26. po redu, svečano je otvorena sinoć u “Domu kulture” u Zvečanu u organizaciji KUD  “Zvečan”, a pod pokroviteljstvom Kanceralije za Kosovo i Metohiju. U narednih sedam dana brojni umetnici iz zemlje i regiona svoje stvaralaštvo će predstaviti posetiocima manifestacije.

Manifestaciju je otvorila predsednica KUD “Zvečan” Jelena Nikić, koja se zahvalila svim učesnicima.

“Veliko hvala njima što su ovde zajedno sa nama u ovim teškim vremenima po srpski narod na KiM, i što nam upravo zbog toga i daju punu podršku zbog svega onoga što srpski narod ovde na KiM decenijama preživljava”, poručila je Nikić.

Ovogodišnji selektor manifestacije Irina Černjavski Šantrić istakla je da je u ovom trenutku velika čast biti prisutan na KiM.

“Danas je pitanje časti biti ovde na Kosovu. Lako je biti podrška iz Srbije ili iz regiona, ali biti ovde je posebna čast”, rekla je Šantrić.

Za Mariju Stanojlović iz Pančeva ovo je prva poseta KiM. Ističe da su ovakve manifestacije značajne za svaku sredinu i, kako kaže, na ovom podneblju inspracije sigurno neće nedostajati.

“Prvi put sam ovde, ali toliko sam čula prelepih stvari i o ovom podneblju i o ovoj koloniji, obožavam Kosovo i baš mi je drago da sam ovde”, rekla je Stanojlović.

I Željan Pavić iz Hrvatske navodi da su ovakve manifestacije značajne i za umetnike i za podneblje.

“Umetnici imaju jednu moralnu obavezu, bez obzira na razliku, na veru, boju kože, bilo šta, mi smo ti koji imamo obavezu da gradimo nove mostove. Treba priznavati tu neku različitost, poštovati ono tuđe i davati od srca, ljubavi ono što mi radimo”, istakao je Pavić.

Kulturna manifestacija “Sokolica”,  u okviru koje će biti održana i dečja likovna kolonija, poetske večeri, tradicionalni pesnički susreti, trajaće do 30. avgusta, kada će se dodeliti nagrade “Pesničko uspenije” i slikarska nagrada “Povelja Svetog Luke”.

Comments

Pročitaj još