• Početna>
  • Vesti>

Gabrijel Eskobar u Prištini, razgovarao sa Vjosom Osmani

U Prištinu je stigao američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar i sastao se sa predsednicom Vjosom Osmani, a večeras će imati sastanak sa predsednicima opozicionih stranaka.

U Prištini boravi američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar koji se sastao sa predsednicom Vjosom Osmani, a imaće sastanak i sa predsednicima opozicionih stranaka. Sutra mu se u poseti pridružuje i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

U saopštenju kabineta Vjose Osmani, izdatom nakon sastanka sa Gabrijelom Eskobarom, navodi se da su razgovarali o dijalogu i najnovijim dešavanjima na severu KiM.

Osmanijeva je rekla da su odluke Prištine u skladu sa Briselskim sporazmom i navela da su sve instuticije u Prištini u stalnoj komunikaciji sa stranim partnerima.

U tom saopštenju, reč kompromis se ne pominje.

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak biće u Prištini sutra,kada će u društvu Eskobara razgovarati sa Vjosom Osmani, Aljbinom Kurtijem i predstavnicima opozicije.

U četvrtak Lajčak i Eskobar odlaze u Mitrovicu gde će se sastati sa predstavnicima Srba.

Poseta Eskobara i Lajčaka nastavak je žive diplomatske aktivnosti kako bi se pronašlo održivo rešenje, prihvatljivo i za Prištinu i za Srbe na severu Kosova koji ne prihvataju mere vlade o izdavanju dokumenta koji bi zamenio srpsku ličnu kartu i preregistraciji vozila srpskih tablica na lokalne.

Uporedo sa njihovom šatl diplomatijom, u Zvečanu će sutra zasedati odbornici skupština četiri opštine na severu, a nakon najava da srpski predstavnici mogu da krenu u napuštanje kosovskih institucija ukoliko ne dođe do kompromisa.

Comments

Pročitaj još