• Početna>
  • Vesti>

Vučić danas razgovara sa predstavnicima Srba sa KiM, nakon toga se obraća javnosti

Foto: Tanjug

Nakon nove runde pregovora u Briselu koja je održana 18.avgusta između Beograda i Prištine, predsednik Aleksandar Vučić razgovaraće danas sa predstavnicima Srba s Kosova i Metohije, a potom će se obratiti javnosti. Obraćanje predsednika Srbije direktor Kancelarije za Koosvo i Metohiju Petar Petković najavio je za 13 i 30.

Sastanci u Briselu u četvrtak su se odvijali od jutarnjih do večernjih sati, u različitim formatima. I dan ranije bilo je mnogo sastanaka Kurtija i Vučića sa predstavnicima EU i Sjedinjenih Američkih Država.

“Po povratku iz Brisela započeo je naš danonoćni rad na traganju rešenja da sačuvamo mir i stabilnost, pored svih problema i teškoća, pored gotovo nemogućih uslova koje stvara Aljbin Kurti, kako da osiguramo bolji život i mir za Srbe na KiM, da izbegnemo sukobe i da nastavimo sa razvojem i napretkom cele naše države”, rekao je Petković.

Kosovska strana je, prema diplomatskim izvorima do kojih su došli prištinski mediji, i na ovom sastanku izrazila stav da konačni sporazum treba da bude zasnovan na uzajamnom priznanju Kosova i Srbije kao dve države. Srbija je, međutim, više zainteresovana da se „normalizacija postigne rešavanjem malih pitanja“, odbijajući priznanje Kosova, prenela je Koha.

Priština ne odustaje od kosovskih registarskih tablica i ličnih karata

Ministar unutrašnjih poslova u Prištini Dželjalj Svečlja izjavio je da će od 1. septembra krenuti sprovođenje odluke vlade o ličnim kartama i preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na severu KiM, tvrdeći da “postoje indicije da bi barikade mogle da budu podignute i pre tog datuma”.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao, reagujući na izjavu kosovskog ministra, da je Dželjalj Svečlja apsurdnim napadima na Beograd i Srbe na severu Kosova i Metohije potvrdio da ima ulogu glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije regiona.

Kfor je saopštio da je povećao prisustvo i patroliranje na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i spreman je da interveniše ako bude potrebno, preneo je Tanjug.

Srbiji pruža podršku Republika Srpska

U ovom trenutku, Srbiji pruža podršku Republika Srpska, poručuje iz Trebinja srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

“Srbija jeste pred izazovom i mislim da se svi moramo okupiti oko politike Srbije prema Kosovu, dati podršku državnom rukovodstvu u koncipiranju politika i sstati iza tih politika, nesumnjivo, kakva god ta odluka bude”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

Uoči sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, na kom bi trebalo da budu objavljeni detalji razgovora u Briselu i naredni koraci Beograda, podršku predsedniku Srbije dao je i lider socijalista Ivica Dačić.

Comments

Pročitaj još