• Početna>
  • Vesti>

EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima

Foto Tanjug

Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd – Priština u Briselu u četvrtak “mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima”, ali je naglasila da “ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga”. Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Portparolka u EK je takođe istakla da je „za EU najvažnije da dve strane obustave neprijateljstva, uz zapaljive poruke i napetosti i da deluju odgovorno“.

„To je predmet Dijaloga, predstavnici strana dolaze i videćemo šta će biti ishod i o tome ne mogu da spekulišem“, istakla je Nabila Masrali.

Na pitanje novinara kako EU gleda na stepen usaglašenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, posebno kad je reč o sankcijama protiv Rusije, portparolka Ana Pisonero je navela da se „Srbija usaglasila s više rezolucija u Generalnoj skupštini UN kojima je osuđena neizazvana i nezakonita ruska agresija na Ukrajinu, što je, razume, veoma pozdravljeno“.

Ana Pisonero, predstavnica za medije evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija, je dodala da je to bitno za „postepeno usaglašavanje Srbije u okviru pregovora o članstvu sa spoljnom politikom i odlukama Unije, uključujući sankcije protiv Rusije“.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je uoči dijaloga izjavio da se razgovor mora usredsrediti na uzajamno priznanje i rekao da ne želi da raspravlja o sporu oko registarskih tablica i ličnih karata za Srbe na Kosovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da je ključno da se u dijalogu donese odluka o sprovođenju sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Comments

Pročitaj još