• Početna>
  • Vesti>

Roditelji dece stradale u Goraždevcu: Živimo kao jaganjci među vukovima

Foto: Radio Gračanica

U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu, parastos ubijenim srpskim dečacima Ivanu Jovoviću i Panti Dakiću, koji su pre  19 godina upucani na reci Bistici, služio je vikarni episkop novobrdski Ilarion.

“Ovaj svet je pun rana. Tajnu bezakonja dela u ovom svetu, ne smemo da zaboravimo. Vaš opstank na vašem mestu strašnom na stratišu, jeste velika pobeda, tu treba da ostanete dosledni našem prizivu dostojni naših predaka, da zaista postojimo na mestu strašnom. Okupili smo se zapravo zbog dece koja su u vreme dok je najveće zlo trijumfovalo i nepravda, zbog dece koja su imala snage da se raduju životu, pritisnuta nekako uza zid, u neki ćošak postojanja, ta deca nisu odustala od soje radosti, igre, od svoje reke, da se na toj reci raduju. To je hrišćanska pobeda, pobeda jevanđelja, pobeda vere u jevanđelje. I zato neka nam osmeh Pantov, i stamenitost Ivanova budu putokaz, neka njihov primer gori pred nama, kao što gore ove sveće. Nije slučajno da se ovaj običaj odomaćio, da nosimo sveće, uspomenu na ova dva nova mučenika, koja su stradala radi životne radosti, nisu pristali da se zagleđu u zlo, da čame u depresiji, već su se radovali životu”, rekao je na pomenu vikarni episkop Ilarion.

Otac Pante Dakića, Milosav, kazao je da prošlo devetnaest godina, i da ne može  od ubica da očekuje da pronađu krivce.

“Ja kao čovek ne mogu da očekujem od ubica, da pronađu ubice naše dece. Nadam da će država Srbija i predsednik da se više zalažu. Naša situacija je nikakva, živimo kao jaganjci među vukovima, život je vrlo težak”, kazao je Dakić.

„Danas je sve isto,bol je ostala svima nama u Goraždevcu, ništa se nije promenilo taj 13.avgust 2003 godine, samo danas nije toplo kao tog dana kada je temperatura bila 40 stepeni, kada su deca iz sela otišla da se rashlade na Bistrici. Počinioci nisu pronađeni, mi i dalje čekamo samo ne znam dokle“ ,rekla je majka ranjene Dragane Srbljak, Mirjana Srbljak.

Obeležavanju 19. godišnjice  od ubistva dečaka i ranjavanje još četvoro dece ,prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

„Ovde smo u znak saučešća, u bolu žitelja Goraždevca, na čiju su decu teroristi kukavički otvorili vatru. Oni su simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na KiM. Simbol nepojmljive ideologije mržnje, prava na život i integritet”, istakao je Tajić.

Comments

Pročitaj još