• Početna>
  • Vesti>

Navršava se 19 godina od ubistva dece u Goraždevcu; Petković: Oni su simbol mučeništva Srba na KiM

Foto: Radio Mitrovica sever

Navršava se 19 godina od zločina u Goraždevcu, kada su nepoznate osobe pucale na srpsku decu koja su se kupala u reci Bistrici. Tog dana tragično su stradali Ivan Jovović i Pantelija Dakić. Četvoro dece ranjeno je tom prilikom. Teško su ranjeni Marko Bogićević, Dragana Srbljak, Bogdan Bukumirić i Đorđe Ugrenović.

Pomen stradaloj deci služiće vikarni episkop novobrdski Ilarion. u Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu nakon liturgije, u 9h.

Za zločin niko nije odgovarao. Istraga o zločinu je zatvorena pre 12 godina. Euleks je tada tvrdio da bi mogli ponovo da je pokrenu, ako se pojave nove informacije.

Petković: Ubijena i ranjena deca simbol mučeništva srpskog naroda na KiM 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da su deca, ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici, simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i zločinačkog plana za istrebljenje srpskog naroda sa prostora pokrajine, koji se nažalost, sprovodi i danas.

“Pored pokazatelja da zlo ne spava, posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava. I pored obećanja predstavnika UNMIK-a da će ‘prevrnuti svaki kamen’ da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Kao uvek do sada, kada su zločini nad srpskim narodom na KiM u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni”, navodi se u saopštenju Petra Petkovića.

Dodao je da, bez obzira na godine koje su prošle, očekuje da će počinioci zločina nad decom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa “Niš ekspresa” kod Podujeva, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde, jer bi to bio jedan od dokaza da je vreme ideologija mržnje i zla iza nas.

“Srbija će nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svih svojih stradalih sunarodnika, ali isto tako nikada više neće biti toliko slaba i bespomoćna, da bi oni koji nas mrze mogli da pomisle da im je dozvoljeno da ponovo, nekažnjeno i bez posledica, mogu napasti bilo kog našeg sunarodnika u pokrajini”, naveo je Petković.

Poručio je da su “istina i pravda za sve žrtve masovnih i organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, jedini put ka normalizaciji odnosa i izgradnji međusobnog poverenja, a dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini”.  

Comments

Pročitaj još