• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Voljan sam za dijalog sa Srbijom uz međusobno priznanje

Foto: Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje.

Aljbin Kurti je naveo da dogovor zavisi od srpske strane jer je, rekao je, kosovska strana nepokolebljivo spremna za međusobno priznanje.

„Voljan sam i zainteresovan da dijalog u Briselu, tamošnji razgovori, osim što su istovremeno principijelni i sadržajni, ne budu dijalog radi dijaloga, već dijalog za pravno obavezujući sporazum, za punu normalizaciju, uz međusobno priznanje. Ali morate da shvatite da u ovom slučaju od druge strane zavisi da li će biti dogovora, a što se mene tiče, volja i interes su neosporni i nepokolebljivi“, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da je reciprocitet zdrava i normalna akcija dobrosusedskih odnosa.

„Mi donosimo suverene odluke, ali ja sam na sastanku 15. juna i 19. jula prošle godine rekao da je sporazum stabilan i primenjiv kada su unutra zdravi principi. Reciprocitet je delovanje, zdravo i normalno dobro,“ dodao je Aljbin Kurti.

Kurti je ovo izjavio nakon aktivnosti u Skupštini povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih.

 

Comments

Pročitaj još