• Početna>
  • Vesti>

U Velikoj Hoči zatvorene prodavnice; Pavlović: Potrajaće par dana, ovde se radi o opstanku

Foto: Radio Goraždevac

Vlasnici prodavnica mešovite robe u Velikoj Hoči doneli su odluku da potpuno obustave rad, sve dok se neko od nadležnih ne angažuje  na rasvetljavanju slučaja obijanja i krađa, koje su se desile u ovoj najjužnijoj srpskoj sredini u poslednja dva meseca.

Ovu odluku najpre su doneli Duško Lukić i Bojan Pavlović, vlasnici objekata koji su se na meti pljačkaša našli u noći sa 8. na 9. avgust.  Kako u izjavi za Radio Kosovska Mitrovica  kaže Bojan Pavlović, u znak solidarnosti, njima dvojici su se pridružili i vlasnici još dve preostale radnje, tako da meštani Velike Hoče jutros nisu imali gde da pazare ni hleb.

Pavlović naglašava da su se obraćali relevantnim institucijama na obe strane, ali da adekvatnog odgovora nije bilo.

„Ovo je drugi put da se ovako nešto dešava u poslednja dva meseca. Niko se nije odazvao ni na koji način. Na kraju izgleda da smo ostali sami da se branimo, kao da je to samo naš problem. To bi možda i bilo tako da smo negde u Beogradu, pa imamo mehanizme da se zaštitimo. Ovde baš i nije tako. Posle ovoga, ne znamo šta dalje.  Gubici su veliki, možda i nenadoknadivi. Svako dalje poslovanje i funkcionisanje gube svaki smisao. I ostali prodavci su se odlučili na isti korak, jer to isto sutra može da se desi i njima“ kaže Pavlović.

I Bojan Pavlović i Miroslav Lukić (sin vlasnika Dušana Lukića) kažu da će prodavnice ostati do daljnjeg zatvorene. Meštani Velike Hoče, njih oko 450, su zabrinuti, jer su to jedine radnje u kojima se snabdevaju osnovnim životnim namirnicama.

„Potrajaće to nekoliko dana. Prosto, to je jedini način da ukažemo na naš problem koji zaista jeste veliki. Mislimo da ne treba u ovome da budemo sami“ kaže Pavlović.

Snimak sa nadzorne kamere koji su prethodnih dana objavili i pojedini mediji, zabelen je u Pavlovićevom lokalu. On je snimak predao policiji.

„ Prošli put kada su mi obili radnju, slomljen je i video nadzor. Baš je bila velika šteta. Dakle nije samo roba, tu je i saniranje objekta… Nismo znali šta više da radimo…. Mi ne možemo da zaradimo koliko oni mogu da ukradu“ dodaje naš sagovornik.  

Palović kaže da su njegovi sugrađani zabrinuti i da nije stvar tu samo u biznisu, u zaradi jer, kako ističe, ne može tu da se zaradi bog zna koliko. Plaćaju se radnici, plaća se porez jer su trgovine registrovane, plaćaju se sve komunalne potražnje. 

„Nije stvar u zaradi, nije u tome, stvar je opstanku. Mi ne možemo sami. Nama treba pomoć“ .

Već tri meseca, hočanske ulice u mraku

Pavlović ukazuje i na višemesečni problem sa uličnom rasvetom u Hoči.

„Nema seoske rasvete već tri meseca u Hoči i u tom periodu smo imali dve provale. Više puta smo se obraćali predsedniku Opštine Orahovac da nam se uključi rasveta. Nema ništa od toga, a obraćali smo se i preko lokalnog odbora i preko Saveta sela Velika Hoča kao zaštićene zone , dakle zvanično, ali ništa“ ističe Pavlović.

Opština ne reaguje, kaže. Policija isto. Stranci samo napišu izveštaj…

Iz Velike Hoče apeluju na sve nadležne institucije – kosovske, srpske, međunarodne da se aktiviraju i pomognu da se uslovi u kojima ovaj srpski narod živi poboljšaju.

Comments

Pročitaj još