• Početna>
  • Vesti>

Bisljimi: Elektrosever igra opasnu igru; Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet

Foto: Facbook, Kosova.info na Bosanskom jeziku

Reagujući na izjavu glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je saopštio da je glavni prištinski pregovarač izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima, jer svakim svojim obraćanjem on iznese novi niz neistina, dezinformacija i proizvoljnih tumačenja koja direktno urušavaju razgovore u Briselu.

“U kampanji dezinformacija i straha Bisljimi je sada je otišao najdalje, tvrdeći da Srbi sa severa KiM zapravo žele da se odreknu srpskih ličnih karata i registarskih oznaka, ali da im to brane zvanični Beograd i predsednik Aleksandar Vučić koji ih zbog toga navodno guraju u nekakve proteste, a prava istina je da se zvanični Beograd isključivo grčevito bori za mir i stabilnost” saopštio je Petković.

U daljem tekstu saopštenja, Petković je istakao da je reč o “najmasnijoj laži, najobičnijoj zameni teza i kampanji lažnih vesti u koje ni Bisljimi ne veruje kada ostane sam sa sobom, jer dobro zna da nijedan Srbin na severu KiM ne želi ni dokumenta, ni tablice lažne države Kosovo”.

“Ono što Srbi žele jeste Zajednica srpskih opština sa svim izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima onako kako je dogovoreno Prvim briselskim sporazumom (2013) i Sporazumom o opštim principima (2015), a ne onako kako bi to želeo Bisljimi, poredeći ZSO sa nevladinom organizacijom. Jasna je Bisljimijeva namera da srpsko postojanje i sva prava Srba na KiM svede na nivo nevladine organizacije, koju bi onda mogao da ukine u svakom trenutku. Međutim, Bisljimi bi morao da zna da vekovno postojanje srpskog naroda na svojoj srpskoj postojbini niko neće moći da izbriše, u šta su svi mogli i da se uvere nedavno na severu Kosova i Metohije. Umesto što se Bisljimi žali da je u dijalogu osedeo, a što nikoga ne zanima, bolje bi mu bilo da se posveti osnovnim postulatima vladavine prava koje očigledno ne poznaje i činjenici da su ugovori izraz saglasnosti volja dve strane, a ne nametanje volje jedne strane” naveo je Petković.

Petković je naglasio da kada bi Bisljimi to razumeo, on bi bar malo bio odgovorniji u svojim izjavama u kojima, kako je naveo “napadima dogovor o energerici i implementaciji Mape puta, jer očigledno u Prištini ne mogu da se pomire sa tim da su morali da pristanu na kompromis, pa sada napadaju zvanični Beograd ne bi li sprečili sprovođenje sporazuma”.

“Nakon dogovora o energetici koji smo uspeli posle 10 godina da dogovorimo i obezbedimo samostalno snabdevanje severa električnom energijom preko srpske kompanije Elektrosever, Kurti i Bisljimi su krenuli u pravcu jednostranih poteza i nasilnih akcija, urušavajući dijalog. Umesto da u ovom periodu i lično razgovaram sa našim narodom na severu Kosova i Metohije o primeni energetskog sporazuma koji bi omogućio stabilno snabdevanje električnom energijom, Priština mi je više puta zabranila ulazak na KiM na lični zahtev Bisljimija. Zatim je Priština krenula u gaženje sporazuma, vršeći pritiske na energetski sektor na KiM, kako bi sprečili implementaciju Mape puta i samostalno delovanje Elektrosevera” dodao je.

Dogovorom o energetici, ističe Petković, uspeli smo da obezbedimo samostalnost za Elektrosever u snabdevanju i distribuciji i zato nemamo nijedan razlog da taj sporazum dovodimo u pitanje, kako to tvrdi Bisljimi.

“Umesto što se Bisljimi služi onim što se u psihologiji naziva autoprojekcija, najpametnije i jedino smisleno je da se Priština vrati dijalogu i razgovorima na čemu sve vreme insistira Beograd. Jedino za pregovaračkim stolom i kompromisnim rešenjima možemo da stavimo tačku na probleme i to je ono što Priština mora da shvati, kao što mora da razume i stav Brisela da sprovođenje sporazuma treba prepustiti stručnjacima u oblasti energetike, umesto što Bisljimi svakodnevno vrši otvoren pritisak na brojne faktore koji treba da omoguće realizaciju Mape puta u oblasti energetike”.

Kako prenose prištinski mediji zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, rekao je da je Elektrosever falsifikovao dokument KOSTT-a i da ova kompanija igra opasnu igru.

Bisljimi je za RTK rekao da zimi Vlada Kosova neće da plaća struju na severu i dodao da kašnjenja samo štete tamošnjim građanima.

„Pre nego što smo se dogovorili 21. 06, imali smo punu garanciju sa srpske strane za punu implementaciju, koje nisu date nama već EU. Nije bilo susreta Bisljimija i Petkovića, već odvojenih susreta sa Lajčakom. Nije mogao da nam da garanciju. Čak i pristup bazi podataka. Petković je rekao da su tu podaci, ali je zatražio dodatni rok od dve nedelje. Morao je da pošalje za dve nedelje. Ali znajući da američka i evropska strana znaju da su podaci tu, rekli su da ih treba direktno poslati. Umesto toga, Elektrosever je poslao pismo Briselu da nema nikakvih podataka. Verujem da je to nepromišljena i potpuna neodgovornost sa njihove strane. Rekli su da nemaju podatke, ali su u početku rekli da im treba vremena”, rekao je on a prenosi Gazeta Ekspres.

„Jedan dokument koji im je trebao od KOSTT-a imao je intervencije. Oni su potpisali ali su potom intervenisali tako što su napisali da je to ‘Kosovo i Metohija’. Ovo je falsifikat dokumenta. Svako kašnjenje šteti tamošnjim građanima. Zimi vlast ne plaća za Srbe na severu“, dodao je Bisljimi.

Comments

Pročitaj još