• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Jergensom Frederikom o dijalogu Beograda i Prištine i poslednjim dešavanjima

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnoim osvrtom na poslednja dešavanja u pokrajini, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je svog sagovornika informisao o jednostranim i protivpravnim akcijama Prištine koja je nasilno i kršeći sve postignute sporazume želela da Srbima na Kosovu i Metohiji ukida lične karte i registarske tablice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je posebno istakao da su takvi potezi Aljbina Kurtija direktno kršenje postojećih sporazuma i važećih dogovora i priprema terena od strane Prištine za izazivanje krize i tenzija na terenu.

„Nedvosmisleno je da vlasti Privremenih insituticija u Prištini ne žele dijalog, veće žele sukobe. Beograd je od početka procesa normalizacije odnosa opredeljen za dijalog kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, međutim Priština uporno nastoji da zapali bure baruta na prostoru KiM i izazove krizu i sukobe zbog čega i povlači poteze za koje unapred zna da mogu imati katastrofalne posledice po mir i stabilnost u čitavom regionu. Zbog toga se nadam da će naredni dijalog Priština shvatiti veoma ozbiljno kao prostor za diplomatsko rešavanje problema na terenu, a ne poligon za ucene i zveckanje oružjem“, podvukao je Petković.

Paralelno sa unapred pripremanim nasilnim akcijama Prištine, koje su pre svega usmerene na sever Kosova i Metohije, svakoga dana smo svedoci serije dezinformacija Prištine i etnički motivisanih incidenata na terenu usmerenih prema Srbima posebno južno od Ibra i hramovima SPC. Od dolaska Aljbina Kurtija na vlast imamo 212 takvih zabeleženih slučajeva, čak 50 odsto više nego u periodu pre njega, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

On je informisao svog sagovornika i o nedavno postignutom dogovoru u oblasti energetike kroz usaglašenu Mapu puta istakavši da je ovaj dogovor ulio nadu da odnosi Beograda i Prištine idu u pravcu normalizacije odnosa i rešavanja svakodnevnih problema građana, ali da su poslednje akcije Prištine nažalost dijalog vratile tri koraka unazad.

Petković je naveo i da pitanje o nestalima Priština koristi za politizaciju i ucene iako je reč o temi koja je duboko humanitarna. Beograd je postupio po svim zahtevima Prištine za pretragu lokacija za koje postoje sumnje da skrivaju tela nestalih, dok sa druge strane postoji potpuno odsustvo volje da se pretraže svih 9 lokacija na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da je zahtev i potreba Srba sa Kosova i Metohije da se što pre formira Zajednica srpskih opština jer je to jedini okvir koji bi Srbima garantovao kolektivna prava i osigurao mir i stabilnost na prostoru KiM.

“Činjenica da Priština odbija da formira ZSO pokazuje da ih ne zanimaju bezbednost ni prava Srba, već sukobi i krize” navodi se.

Zbog toga Beograd ostaje čvrsto opredeljen za dijalog kao jedini okvir za rešavanje kriza i problema na terenu i narednih mesec dana nas očekuje značajna diplomatska borba da sačuvamo mir i i stabilnost, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još