• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti radi direktno protiv srpskog naroda i ima za cilj proterivanje srpskih institucija sa KiM

Izvor: TV Most

Zbog odluka Prištine o registarskim oznakama i ličnim dokumentima, koje stupaju na snagu od ponoći, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković se danas sastao sa  predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Petković je istakao da su imali dug, težak, ali i potpuno otvoren razgovor o svim aspektima političko-bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, s obzirom da Aljbin Kurti svojim ponašanjem pokušava da izazove krizu ogromnih razmera. 

Petković je istakao da je na sastanku čuo od predstavnika Srba sa KiM da su svi apsolutno ohrabreni današnjim obraćanjem predsednika Aleksandra Vučića, koji je jasno i nedvosmisleno ukazao na kršenje svih sporazuma od strane Aljbina Kurtija i šta je to što Priština čini kako bi proterala srpski narod sa prostora Kosova i Metohije, ali sa druge strane, dodaje Petković, naš narod je ohrabren, jer je još jednom mogao da čuje punu podršku države Srbije, jer je predsednik jasno rekao da će država Srbija pobediti.

“Kako u Prištini spinuju i izvrću sve što se u Beogradu govori o Kosovu i Metohiji, tako su i obraćanje predsednika Aleksandra Vučića pretvorili u neku vrstu pretnje, iako je u jutrošnjem obraćanju predsednika Vučića upućena jedna velika molba, Kvinti pre svega, da sačuvamo mir i stabilnost, koji su nam preko potrebni na KiM, kao i na Zapadnom Balkanu”, navodi Petković.

On se pita kako može pretnja da bude kada molite za mir i stabilnost, kada molite Kvintu da urazumi Kurtija, kada se obraćate i svom narodu na Kosovu i Metohiji, i njemu govorite da ostanu mirni, da ne nasedaju na provokacije.

“Kurti želi da iskoristi svaku situaciju, da iskoristi svaki naš odgovor po pitanju Kosova i Metohije, da bi dodatno destabilizovao situaciju. Tako je iskoristio i moj jučerašnji poziv Srbima da uđu u formiranje ZSO, jer sam ja to i danas čuo od predstavnika Srba da svi traže formiranje ZSO, da upravo ono što je dogovoreno u Briselu, na šta je svoj potpis stavila i EU, na sporazum iz 2013. godine, a mi već 10 godina čekamo formiranje ZSO”, rekao je Petković.

On ističe da i ova kriza i sve drugo što se dešava, pre svega institucionalno nasilje, nad Srbima na KiM, svega toga ne bi bilo da mi danas imamo ZSO, koja treba da bude okvir za obezbeđivanje kolektivnih prava za Srbe na KiM.

“Još jednom da ponovim, ako Kurti može da pokreće sporazum iz 2011. godine, zašto ne mogu Srbi da pokremu Briselski sporazum i da uđu u formiranje ZSO, tim pre što ne može da se poredi Briselski sporazum nsa sporazumom iz 2011. godine, jer je ZSO kičma, srce normalizacije odnosa Beograda i Prištine”, jasan je Petković.

Kada je reč o jednostranim odlukama Aljbina Kurtija, koje treba da stupe na snagu od ponoći, direktor Kancelarije kaže da ćemo videti da li će Kvinta uspeti da urazumi Kurtija, jer nam je važno da sačuvamo mir i stabilnost.

“Odluka o tome da se ide u pravcu ukidanja srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, za Srbe koji imaju te lične karte, za Beograd je to neprihvatljivo, jer je to kršenje svih sporazuma, kao što je neprihvatljivo ulaženje u bilo kakav proces preregistracije u RKS. Za nas su isključivo validne KM tablice i sve ostale tablice koje izdaje Republika Srbija za prostor KiM, kao i lične karte, jer ćemo mi i dalje da izdajemo dokumenta za naše građane na prostoru KiM. Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskih institucija sa KiM”, kaže Petković.

On je naglasio da Srbi koji žive južno od Ibra godinama unazad imaju i RKS tablice i kosovska dokumenta, jer sporazumom iz 2011, kada se Borko Stefanović dogovarao u ime Srba sa KiM, uvedene su kosovske lične karte i vozačke dozvole. Petković kaže da su predstavnici Srba južno od Ibra rekli na ovom sastanku da im život nije nimalo bolji, nego je i gori i da ih ROSU, Kosovska policija i kosovske institucije svakodnevno maltretiraju, što je dokaz da Kurti za cilj ima proterivanje Srba i srpskih institucija na KiM. 

“Još jednom sam jasno preneo poruku predsednika Vučića, da moramo da čuvamo mir i stabilnost, da Srbi ne nasedaju na provokacije, ali da ćemo da branimo naša ognjišta i pravo na postojanje i život, to ćemo svakako uraditi, jer naš narod na Kosovu i Metohiji dobro zna da sada iza sebe ima predsednika Aleksandra Vučića i državu Srbiju, koji se brinu i bore za njih, i kao što je i sam predsednik u jutrošnjem izlaganju rekao rekao: Na kraju će država Srbija pobediti! “, zaključio je Petković.

Comments

Pročitaj još