• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Razvaljena kapija na ulasku u crkvu Svetog Spasa u Prizrenu

Uprkos upornim apelima zvaničnog Beograda na smirivanje tenzija i zaustavljanje napada na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve, nastavljaju se anticivilizacjski i antisrpski potezi, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Najnoviji u nizu incidenata, otkrila je grupa hodočasnika koja je otišla u obilazak crkve Svetog Spasa u Prizrenu, u naselju Potkaljaja i tamo zatekla razvaljenu gvozdenu kapiju na ulasku u crkveni posed.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva brzu reakciju policije, kojoj je prijavljen slučaj i najoštrije sankcije za izvršioce ovog zlodela.

Ova crkva je više puta bila na meti vandala, ranije je otkinut krst, a pre toga su i ukradena vrata sa kapije.

Inače, ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja albanski ekstremisti su zapalili i teško oštetili tokom martovskih nemira 2004. godine.

Od početka godine ovo je 13. napad na objekte Srpske pravoslavne crkve, što nedvosmisleno pokazuje stepen verske i nacionalne netolerancije Albanaca prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

Pritisci na srpski narod i ugroženost verskih objekata rastu iz dana u dan, a albanski političari dodatno pojačavaju međuetnički raskol pokušajima da optuže Beograd za svu svoju nesposobnost da na prostoru KiM obezbede miran suživot za ljude svih nacionalnosti, stoji u saopštenju za javnost Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još