• Početna>
  • Vesti>

Predstavljeni realizovani i planirani kapitalni projekti u opštini Severna Mitrovica

Foto: Radio Mitrovica sever

U opštini Severna Mitrovica je u prisustvu lokalnih medija, predstavljen plan kapitalnih investicija i drugih ulaganja u gradsku infrastrukturu, kako za period od proteklih šest meseci tako i dalje.

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević se zahvalio medijima što omogućavaju da se preko sredstava javnog informisanja građani informišu o aktuelnim ulaganjima i kapitalnim investicijama na teritoriji opštine.

„Mislim da smo imali uspeha u radu u prvih šest meseci ove godine, s obzirom na sve okolnosti u vezi saradnje na centralnom nivou, koja je jako loša. Danas sam ipak jako zadovoljan što sa mojom zamenicom Adrijanom Hodžić, predsedavajućim Skupštine Nemanjom Biševcem i saradnicima mogu da predstavim rezultate rada. Sve što je realizovano to je isključivo sredstvima iz budžeta opštine Severna Mitrovica. Apsolutno ne postoji nikakva pomoć od strane centralnog nivoa. Ranijih godina nije bilo tako, ali sa sadašnjim vlastima je evidentan nedostatak svake komunikacije. Sve aktivnosti su usmerene u interesu građana, ali na žalost oni to gledaju malo drugačije nego mi. Sa naše strane „ruka je ispružena“, kako mi to kažemo, i otvoreni smo za saradnju koja je u interesu naših građana ali za sada na centralnom nivou nemamo sagovornika a još manje partnera.

Cilj opštine Severna Mitrovica je ravnomerno ulaganje u svim segmentima, onoliko koliko možemo, tako da u ovom trenutku možemo da predstavimo nekoliko kapitalnih projekata. To je investiranje u putnu infrastrukturu, u toku je rekonstrukcija Nemanjine ulice, a uskoro kreće rekonstrukcija ulice Vlade Ćetkovića. Mogu da kažem da je grad unazad par godina, dobio jedan novi urbaniji izgled, na koji smo svi zajedno ponosni. Na ulazu u Kosovsku Mitrovicu iz pravca Zvečana i sami vidite jednu drugačiju sliku. Takođe, sve ranije što je odrađeno (ulice, fasade, krovovi….) naišlo je na pozitivnu ocenu kod građana ali takve investicije su od ove godine zabranjene, pa smo se odlučili da uložimo u putnu infrastrukturu. Zahtevi građana su svakodnevni, ali na žalost raspoloživim budžetom ne možemo sve da realizujemo. Nastavljamo sa ulaganjima u obrazovanje (Dečije obdanište,osnovne i srednje škole) i zdravstvo, i još jednom naglašavam sve to sopstvenim sredstvima, odnosno iz opštinskog budžeta. Želim da istaknem da nismo zaboravili ni ostale manjinske zajednice koje žive na teritoriji naše opštine“, naveo je gradonačelnik Radojević.

On se još jednom osvrnuo na sliku grada na samom ulasku, od ulica preko fasada i uređenja parkova, koje još nije završeno do kraja ali i naglasio trud čitavog tima koji se iz dana u dan trudi da Mitrovica bude grad dostojan svih građana koji u njoj žive.

Projektnu i tehničku dokumentaciju kroz plan specifikacije predstavila je zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić.

„Danas mi je čast da u ime transparentnosti opštine danas iznesem podatke o trenutnom stanju za sve predviđene aktivnosti za ovu godinu. Svaki zapošeti projekat je usvojen na skupštini opštine i odobren je od strane centralnih vlasti. Sve tenderske procedure su započete na vreme i svaka aktivnost je započeta i ide u skladu sa dinamičkim planom.

„Ove godine se ulaže u zelene površine, putnu infrastrukturu i obrazovanje. Zdravstvo nije obuhvaćeno prezentacijom zbog toga što očekujemo da sa tom vrstom nabavke krenemo u avgustu mesecu. U skladu sa potrebama škole  „Branko Radičević“ uloženo je u izgradnju dodatnog prostora za decu koja učestvuju u različitim kulturološkim aktivnostima (pozorište, književne i druge sekcije) adaptiran je prostor veličine bioskopske sale i završen pre roka a uloženo je 7.580 evra. Nismo zaboravili ni školu u Mikronaselju”, koja je kompletno renovirana takođe pre predviđenog roka, rekla je Hodžić i dodala da je ugovorena cena ovog projekta bila 11.798 evra. Posetila sam ovu školu, razgovarala i sa decom i sa nastavnim osobljem i uverila se da su svi zadovoljni rezultatima našeg rada.

Navela je radove koji su završeni ove godine u OŠ “Sveti Sava”, stavljajući akcenat na zaštitnu ogradu oko same škole. Hodžić je rekla da je opština u predhodnom periodu uložila sredstva i u Predškolsku ustanovu “Danica Jaramaz”, na osnovu zahteva rukovodstva u cilju poboljšanja bezbednosti dece koja borave u obdaništu. Radi se o izgradnji potpornog zida, ozelenjavanje dvorišta i kupovina igračaka. To je investicija, na koju su posebno ponosni a njena vrednost je 29.760 evra.

Poseban akcenat u narednom periodu opština Severna Mitrovica stavlja na izgradnju putne infrastrukture.

Rekonstrukcija Nemanjine ulice je u toku, a svi smo svedoci koliko je to ozbiljan projekat i uključuje zamenu vodovodne i kanalizacione mreže kao i postavljanje kvalitetne rasvete u cilju bezbednosti saobraćaja. Ukupna vrednost projekta je 245.581 evro, dodala je Hodžić i najavila ulaganja u još jednu obrazovnu ustanovu, kako je rekla sa posebnim renomeom u gradu a to je Medicinska škola sa domom učenika.

Svi uslovi za kvalitetno obrazovanje stvoreni su kroz različitu vrstu ulaganja, zaključila je i obrazložila još nekoliko investicionih projekata koji su realizovani u tehničkoj školi “Mihajlo Petrović Alas.

Zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić je na kraju iskoristila priliku da građane upozna sa početkom radova u ulici Vlade Ćetković, takođe u okviru ulaganja u putnu infrastrukturu.

“Ovo je jedan od većih poduhvata, s obzirom da se radi o najgušće naseljenom delu grada, ovde je potrebno regulisati ulice i poboljšati kvalitet saobraćaja, što i činimo ovom rekonstrukcijom. Vrednost ovog projekta je 243.970 evra. Radi se o asvaltiranju u dužini od 410 metara, postavljanju signalizacije i rasvete i saniranju vodovodne i kanalizacione mreže”, rekla je Hodžić i za kraj najavila reparaciju trotoara u delu ulice Lole Ribara i završetak kompletne ulične rasvete do kraja oktobra a čija je vrednost 19.807 evra.

Comments

Pročitaj još