• Početna>
  • Vesti>

Rakić položio kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Burdžić iz Mušnikova

Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić položio je danas kamen temeljac za izgradnju kuće porodice Burdžić iz Mušnikova, koja broji tri člana.

Za raseljene porodice iz Prizrena i Peći, sa kojima se ministar za zajednice i povratak sastao krajem maja meseca u Beogradu i obećao im podršku kada je u pitanju njihov povratak na Kosovu, počela je izgradnja kuća.

Rakić je nakon polaganja kamena temeljca kazao da se obećanje dato u Beogradu realizuje i da se na izgradnju ovih kuća nije čekalo mnogo.

”Nakon zakonskih procedura krećemo da realizujemo sve ono što smo raseljenima u Beogradu obećali. Sa njima se tada nisam sastao samo da bi čuo njihove potrebe, već da bi na konkretan način realizovali njihove želje da se na Kosovo vrate, što danas i praktično pokazujemo. Biće još ovakvih dana jer planiramo da izgradimo kuće onima koji žele da se vrate i nakon toliko godina nastave život na Kosovu. Kada ceo plan realizujemo, biće to za nas veliki uspeh.”

Nevenka Burdžić ističe, da su danas srušene sve predrasude kada je u pitanju realizacija pomoći oko njenog i povratka njene porodice.

”Bila sam mišljenja da tada prisustvujemo samo sastanku na kome će čuti naše želje i potrebe ali ovo danas me uverava da nada za povratkom na svom ognjištu nikad ne sme prestati. Svakako da sam presrećna jer su ovaki dani jedinstveni” navela je Burdžić.

”Mnoge porodice žive u teškoj situaciji i ne mogu da dođu do nas, pa im zato obećavam da ćemo stići do svakog raseljenog lica koje je spremno da se vrati jer je to naša pre svega ljudska ali i moralna obaveza” poručio je Rakić.

Povratak porodica na Kosovu realizuje se projektom ”Povratak i reintegracija”, faza pet, koji Ministarstvo za zajednice i povratak realizuje zajedno sa Kancelarijom Evropske unije na Kosovu a implementira ga Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Comments

Pročitaj još