• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Nije tragedija što se Kurti i Vučić nisu sastali, još sporazuma u fazi finalizacije

Foto: Tanjug

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, smatra da neodržavanje sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije tragedija.

On je naveo da je plan bio da se pre letnje pauze održi sastanak na visokom nivou, ali do toga nije došlo.

„Ali ovo nije problem ili tragedija. Najvažnije je da su se dvojica lidera, premijer Kurti i predsednik Vučić, koji su dogovorili sastanak – dogovorili da se redovno sastaju. Dogovorili su se da dijalog dovedu na taj nivo i istovremeno moramo da se pobrinemo da ovaj treći zvanični sastanak u Briselu bude pozitivan i da da konkretne rezultate“, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, za njih nije važno gde će sastanak biti održan, već kvalitet sastanka.

„Nakon procene situacije, odlučio sam da je bolje da sačekamo malo i da se uverimo da sastanak bude dobar“, kazao je on.

Uprkos činjenici da se lideri nisu sastali, Lajčak je rekao da su posvećeni dijalogu.

„Prošle godine su se fokusirali na razgovore između glavnih pregovarača. Naporno smo radili. Dolazili su ovde u Brisel na mesečnom nivou i naravno ovo angažovanje je rezultiralo kada je u pitanju važan sporazum o energetici – mapom puta za sprovođenje energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. Postoje tri ili četiri sporazuma koji su veoma blizu fazi finalizacije i istovremeno se angažujemo sa oba lidera koji odvojeno razgovaraju o sledećim koracima ili nekoj drugoj fazi dijaloga i složili smo se da će glavni pregovarači zaista nastaviti svoj posao. Ali, moramo i da dodamo gornji sloj, jer je normalizacija lidera dnevni red, tako da su obojica spremni. I jedan i drugi su spremni da dođu, ali kao što sam rekao, želeli smo da imamo garanciju da će sastanak biti produktivan i dati nešto konkretno“, rekao je Lajčak.

Comments

Pročitaj još