• Početna>
  • Vesti>

U Leposavskom polju kod Leposavića porodici Vukojević uručeni ključevi nove kuće

Foto: TV Most

U Leposavskom polju kod Leposavića, porodica Vukojević dobila je ključeve nove kuće koja je izgrađena sredstvima Kancelarije za KiM. Ključeve je uručio zamenik direkora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

Uprkos današnjoj zabrani Prištine da direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poseti Kosovo i Metohiju i bude danas ovde sa nama, ništa nas ne može sprečiti da pomoć našem stanovništvu stiže, kako ovde u Leposaviću tako i širom KiM, rekao je zamenik direkora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

“Dokaz toga je i današnja predaja ključeva i useljavanje porodice Vukojević, koja je jedna od najugroženijih. Sa Žarkom smo prvo razgovarali, dolazio je ovde iz jako teških stambenih uslova iz sela Stržin, 20 km odavde. Stambeni uslovi su bili takvi da rešenje njihovog preblema ovde je jedini mogući pravi način za ovu porodicu”, istakao je Tajić.

Dodaje da porodica Vukojević nije jedina koja će rešiti na ovaj način svoje stambene uslove.

“Već u bliskom periodu mi ćemo useliti još pet porodica za koje su stanovi izgrađeni i spremni za raspodelu. Ovakvu vrstu pomoći samo u prethodne dve godine u opštini Leposavić dobilo je preko 170 domaćinstava, što kroz izgradnju, rekonstrukciju svojih stambenih objekata i potrebne pomoći u građevinskom materijalu za poboljšanje uslova stanovanja. Tu su i pomoći koje se tiču dogradnje za višečlane porodice, nastavak započete gradnje itd. Prioritet stambenog zbrinjavanja na ovim prostorima je jedan od najvažnijih, kako za opštinu Leposavić,  naravno i za Vladu Srbije, za Kancelariju za KiM jer mi smo to prepoznali”, istakao je Tajić.

Navodi da na prostoru opštine Leposavić već ima 84 završena stana, za mlade bračne parove, za interno raseljena lica, socijalno ugrožene porodice koji su u fazi završetka.

“Naravno jedan od velikih prioriteta i ono što ćemo svakako brzo rešiti jeste rešavanje interno raseljenih lica koja su ovde na teritoriji opštine Leposavić u 6 kolektivnih centara praktično čekale i dočekale stambeno rešenje, tako da ćemo svih četrdeset porodica koje su u potrebi za rešavanjem tog pitanja praktični rešiti do kraja ove godine”, rekao je Tajić.

Još jednom je ponovio  da će se nastaviti sa svim vrstama pomoći. “Ništa nas ne nože zaustaviti na tom putu. Opština Leposavić u ovom trenutku, pre svega imajući podršku države Srbije i Kancelarije za KiM, je u situaciji da nastavi sa radom na terenu, prepoznavanjem potrebnih podrški i pomoći koje treba uputiti. Taj rad je svakako dobro urađen ovde i kada idemo po prioritetima dobijemo na značajnom vremenu da već i ove i sledeće godine rešimo gro problema”.

Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić istakao je da je zahvaljujući državi Srbiji i Kancelariji za KiM danas predivan trenutak za porodicu Vukojević.

“Sredstvima  Kancelarije za KiM izgrađena je ova kuća koja je data na korišćenje porodici Vukojević koja je živela u zaista lošim stambenim uslovima. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje opština realizuje uz pomoć i uz punu podršku države Srbije. Mi smo tu da radimo, da vodimo brigu o svakom stanovniku. Danas bez obzira na sve izazove i iskušenja pred kojima se nalazimo rešeni da budemo svoj na svome, nije moguće da se uopšte stvaraju uslovi sigurne budućnosti bez pomoći i podrške naše države Srbije, predsdenika Aleksandra Vučića koji vodi jednu politiku mira, politiku stabilnosti i politiku koja je danas ojačala našu državu Srbiju i taj boljitak oseća i srpski narod koji živi na KiM”, rekao je Todić.

Istakao je da ima još puno slučajeva koji su korisnici socijalnog davanja ali uz pomoć i podršku države Srbije rešava se pitanje jedne po jedne porodice. “Verujem da ćemo u narednom periodu rešavati ove probleme, trudićemo se da svaki stanovnik ove opštine ima pristojan život”.

Žarko Vukosavljević zahvalan je predsedniku Vučiću, Kancelariji za KiM, Opštini Leposavić.

“Bili su upoznati sa mojom situacijom. Živeli smo u zabačenom selu od socijalne pomoći. Invalid sam i uslovi života su bili teški. Nema puta, struje, ručno kosimo, ne može mehanizacija da priđe. Mnogi su otišli iz sela trbuhom za kruhom”, rekao je Vukojević.

Comments

Pročitaj još