• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Dokle će međunarodna zajednica da toleriše ovakvu vrstu odnosa prema Srbima?

Foto: Srpska lista, arhiva

Gradonačelnik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić izjavio je da je današnja policijska akcija u ovom mestu još jedan vid zastrašivanja i pritiska na tamošnje srpsko stanovništvo, jer za nju nije bilo opravdanja, obzirom na to da je lokalna smaouprava već izašla u susret nadležnim institucijama i omogućila im da dobiju sve tražene informacije.

“Od ranih jutarnjih sati policija Kosova je na nekoliko lokacija izvršila upad sa nalogom da se proverio video nadzor, da se provere sve kamere koje se nalaze na glavnom putu u Opštini Štrpce i da se dodatno još jednom pretrese Privremeni organ kao institucija za koju oni tvrde da je paralelna, ilegalna i da samim tim ona ne sme da funkcioniše na teritoriji opštine Štrpce” rekao je Jevtić u izjavi za TV Herc.

Jevtić je naglasio da je više nego jasno da je ovo još jedan vid pritiska na građane opštine Štrpce, na sve meštane i jasna poruka da je život, opstanak Srba u opštini Štrpce i te kako težak.

“U tom smislu, ova akcija upravo za cilj ima samo zastrašivanje koje je dodatno, posle svih akcija koje smo imali u prošlosti, – a ovo je šesta u poslednjih sedam meseci i to uglavnom na velike praznike… Da podsetim to je bilo na Badnji dan, na treći dan slave Sv. Nikole, to je bilo 16. marta dan pred obeležavanje pogroma, pa smo imali i druge akcije pod izgovorom borbe protv šverca, a sve sa ciljem zastrašivanja. Moram da obavestim javnost da je Opština Štrpce već izašla u susret institucijama koje su tražile informacije vezano za video nadzor” istakao je gradonačelnik Štrpca.

Jevtić je naročito podvukao da je video nadzor o koje je za tužilaštvo bilo sporno, postavljenu u skladu sa svim zakonskim procedurama.

“Ono što posebno moram da istaknem je da kamere koje su instalirane 2013.godine, pa zatim 2016. i 2017. godine su instalirane sa tada važećim zakonom o video nadzoru i bezbednosti na teritoriji opštine Štrpce. Mi nismo ništa uradili ilegalno i ništa protivzakonito. Naprotiv, sve je urađeno u skladu sa zakonom, čak na samom ulazu u Štrpce postoji jasan znak, obaveštenje da ulazite u zonu video nadzora što potvrđuje da je sve urađeno u skladu sa procedurama. Zakon je pre nešto više od godinu dana izmenjen, zakon o zaštiti ličnih podataka itd. I ono što posebno moram da naglasim jeste da ove kamere nisu u funkciji već duže od pet, šest godina i sve ove informacije su upravo  insitucije koje su tražili prethodno od nas već imale” ističe Jevtić.

Gradonačelnik Štrpca je rekoa da upravo zbog svega navedenog, nije bilo razloga da se postupa na ovaj način, kao što je to urađeno danas.

“To nam govori da je cela pozadina ove akcije policije čisto politička i da ima za cilj da se na određeni način izvrši dodatni  pritisak na stanovništvo, na samu insituciju, na rukovodstvo, na sve insitucije, koje deluju na teritoriji opštine Štrpce, jer ja ne vidim nijedan drugi rzalog da se ovako i na ovaj način postupa”.

Jevtić je dodao da nema opravdanja za upad u škole, u medijske kuće i da to govori samo za sebe.

“Upad u jednu školu, upad u jedinu srpsku intituciju koja funkcioniše na tetritoriji Opštinr Štrpce je ništa drugo nego poruka da i te institucije nisu dobrodošle u smislu da rade i funkcionišu ovde na Kosovu. Vrlo su jasne poruke, jer kada dođete u situaciju da ulazite u škole, u ambulante, u druge insitucije, u jednu medijsku kuću, onda ne treba ništa dodatno objašnjavati bilo kome”.

Predstavnicima međunarodne zajednice, Jevtić je uputio pitanje:

“Ono što je svakako pitanje za predstavnike međunarodne zajednice je dokle će da tolerišu takvu vrstu odnosa i mogu slobodno da kažem pritiska koje određene institucije Kosova vrše nad Srbima na ovim prostorima i šta je to što je povod za ovakve akcije, pošto je situacija više nego jasna, niti su kamere bile ilegalne, niti je bilo koja od institucija u kojima je izvršen upad danas na veliki praznik, radila bilo šta ilegalno” istakao je Jevtić. 

Comments

Pročitaj još