• Početna>
  • Vesti>

Uručeno ordenje “Svete majke Anastasije”; među dobitnicama i Ana Vuković sa Kosova i Metohije

Foto: Radio Mitrovica sever

Fondacija “Dajana Paunović”, uz blagoslov patrijarha srpskog Porfirija, odlikovala je ordenom “Svete majke Anastasije” 15 majki troje i više dece iz Srbije koje su svoj život posvetile potomstvu i njihovom odgoju.

Na svečanosti priređenoj u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, među odlikovanim majkama večeras se našla i Ana Vuković iz Kosovske Mitrovice, majka jedanaestoro dece.

Oreden je ustanovljen kao poseban vid priznanja i zahvalnosti majkama troje i više dece za, kako se navodi u obrazloženju, njihov doprinos poboljšanju demografske slike našeg društva i doprinos čitavoj zajednici.

Osnivač istoimene fondacije Dajana Paunović, zahvalila je svim majkama koje svojim trudom i nesebičnim zalaganjem, obezbeđuju državi budućnost i koje su glavni akteri na polju populacione politike Srbije. To pitanje nije lako rešivo rekla je Paunović i dodala da se ona i njen tim ipak ne boje zadatka pružanja podrške majkama.

“ Ja verujuem da je ovo samo početak, da je ovo samo prva godina uručivanja ordena i čvrsto verujem u to da ćemo postati tradicija od nacionalnog značaja, jer od toga zavisi naša budućnost” istakla je Paunović, zahvalivši i vladi Srbije i svima koji su dali svoj doprinos da se ova svečanost održi.

Na ceremoniji kojoj je prisustvovala  i premijerka Srbije Ana Brnabić, prisutnima se obratio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. On je podsetio na reči Svetog vladike Nikolaja koji govori da je majka biće najsličnije Bogu.

“To je tako zato što jedino majka u svome detetu uvek prepozna dobro u odnosu na zlo. I zato je tajna majke velika i uzvišena i zato na majci počivaju i porodica i gradovi i države” rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je izrazio divljenje prema svim majkama – dobitnicama ordena koji nosi ime majke najsvetijeg srpskog deteta – Svetog Save, ali je poseban pozdrav uputio Ani Vuković iz Kosovske Mitrovice, koja sa svojim suprugom i jedanaestoro dece, od prošle godine živi u Žitkovcu kod Zvečana, gde je za ovu lepu, veliku porodicu, Kancelarija za KiM u saradnji sa Eparhijom raško – prizrenskom, sagradila prigodnu kuću.

“Tada (prošle godine), imali su desetoro dečice, a sada, majka Ana, kao majka Anastasija, rodila je i Savu”, dodao je Petković.

“Paradoks je da tamo gde je najteže, tamo se rađa najviše srpske dece.. pogotovo u Gračanici, Kosovskom Pomoravlju… pomenuću samo porodilište u Pasjanu koje je 2015. godine otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gde po glavi porodice imamo duplo više dece nego u centralnoj Srbiji” rekao je Petković i dodao da borba za decu na Kosovu i Metohiji nikada neće prestati jer kako je napomenuo, dok ima dece, ima i budućnosti za srpski narod na ovom području.

Petković je pohvalio napore predsednika i vlade Srbije jer su kako je primetio, značajno pojačali populacionu politiku Srbije.

Svečanosti su prisustvovali ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić i predsednik Pivremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

 Fondacija „Dajana Paunović“ aktivno se bavi humanitarnim radom i ekonomskim osnaživanjem ugroženih grupa žena, kao i koncipiranjem i aktivnim promovisanjem mera populacione politike.

Comments

Pročitaj još