Metohijska turneja pozorišne predstave “Ženidba”

Radio Mitrovica sever

Dom kulture „Gračanica”, Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici i Narodno pozorište iz Novog Sada organizuju Metohijsku turneju predstave Narodnog pozoriša Priština „Ženidba” Nikolaja V. Gogolja u režiji Milana Karadžića. Predstava će se danas sa početkom u 18 časova odigrati u Goraždevcu, Velikoj Hoči u utorak 21. juna i sredu 22. juna u Osojanu sa početkom u 18 časova.

U ovom komadu Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena, želju za statusom po svaku cenu. Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro  dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište.

U predstavi igraju Jelena Orlović, Jasmina Stoiljković, Milena Jakšić, Anika Grujić, Milan Vasić, Nebojša Đorđević, Milorad Kapor, Bojan Stojčetović, Branko Babović i Tamara Tomanović.

Kostimi i scenografija izrađeni su u radionicama Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Comments

Pročitaj još