Premijerno izvedena pesma “Poleteo soko sivi”

Foto: Kancelarija za KiM

Pesma i video spot “Poleteo soko sivi” u izviđenju glumca Milana Vasića u izdanju PGP – RTS-a premijerno su danas predstavljeni publici u Beogradu..

Snimanje ovog muzičkog sadržaja podržala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, navedeno je u saopštenju.

Promociji je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je obraćajući se prisutnima, zahvalio Vasiću na tome štto čuva zapis o našem Kosovu i Metohiji.

“Mnoge pesme su ispevane o Kosovu i Metohiji i sudbini srpskog naroda na onom mestu gde se vekovima nebo i zemlja dodiruju i gde se svakoga dana stradanje i radost življenja susreću. Ne moze svako da peva o Kosovu i Metohiji i zato pesme o našoj južnoj pokrajini predstavljaju zov srpske duše i odjek slave naših predaka, ali i amanet i zavet budućim generacijama. O Kosovu i Metohiji mogu da pevaju samo oni koji su se napojili vode sa Šar planine, kolo igrali u porti Gračanice, molili se Joanikiju Devičkom i zaplakali na Gazimestanu” naveo je Petković.

Petković je izrazio nadu da će ovaj poduhvat pomoći širenju glasa sa Kosova i Metohije.

“Ali ima jedno momče sa Kosova koje je uspelo da donese svu uzvišenost kosovsko-metohijskih pesama i Kancelarija za Kosovo i Metohiju je pomogla da svetlost dana vidi i prva pesma “Ja sam momče sa Kosova” a koja je odavno ušla u srce i dušu naroda s Kosmeta ali i čitavog sveta.
Nadam se da će ovaj soko sivi da poleti prema nebu i da će da pronese glas o našem Kosovu i Metohiji” poručio je Petković.

On je istakao i da je podjednako važno da danas zajedno sa kućama, putevima, bolnicama gradimo i naše duhovne građevine na KiM “koje nam natapaju srce i dušu ne samo suzama nego i radošću i to je ono što nam svima treba u ova izazovna vremena.

Glumac Milan Vasić istakao je na promociji nameru da se na ovaj način kako je rekao “oduži Kosovu i Metohiji za prelepo detinjstvo”.

“Želim da sačuvam tu melodiku s KiM, ako nećemo mi, ko će? Želeo sam da prenesem šta znači porodica, ognjište, vera, koreni jer bez toga ne postojimo. Imam tu neku misiju da svake godine snimim po jednu pesmu za moj narod, da onima koji ne znaju gde su naše svetinje dočaram lepotu Kosmeta i da požele da odu tamo. Mislim da smo svi zajedno uspeli da napravimo ono što smo želeli” istako je Vasić i zahvalio se na podršci Kancelariji za KiM, PGP RTS, svim saradnicima.
Autori kompozicije “Poleteo soko sivi” su Dejan Aksić – Dragan Nikolić – Miroljub Jevtić – u aranžmanu Dejana Aksića.

Comments

Pročitaj još