• Početna>
  • Vesti>

Gnjilane: Nožem napadnuta dvojica mladića iz Parteša; Kancelarija za KiM: Šta treba da se desi da međunarodna zajednica ozbiljno shvati incidente?

Foto: RSE

Dvojica srpskih mladića iz Parteša kraj Gnjilana, B. S. i V. D, napadnuta su sinoć nožem, nanete su im teške telesne povrede, ali nisu životno ugroženi, saznaje RTV Puls.

Do napada je došlo u kafani u obližnjem selu Straža, oko ponoćI, potvrdio je portparol Kosovske policije za region Gnjilana Ismet Hašani i izjavio da policija radi na identifikovanju i procesuiranju napadača.

“Za sada niko nije uhapšen”, rekao je Hašani u kratkoj telefonskoj izjavi za RTV Puls, ne navodeći nacionalnost napadača.

U Partešu, izvori RTV Puls kažu, da je njihove sunarodnike napao Albanac koji se kao gost zatekao u lokalu. Jednom povređenom je naneo dva uboda, a drugom jedan.

Direktor Zdravstvenog centra Gnjilane, dr Zoran Perić, izjavio je da napadnuti mladići imaju ubodne rane u predelu grudnog koša, ali da nisu životno ugroženi.

“Neposredno nakon napada, povređeni mladići su medicinski zbrinuti u bolnici u Pasjanu, nakon čega je došla specijalna Kosovska policija i odvela ih u bolnicu u Gnjilanu na dalje lečenje.”

Ovo nije prvi incident u kafani u novobrdskom selu Straža koju posećuju i srpski i albanski gosti. Prošle godine, Kosovska policija uhapsila je jednog Albanca koji je učestvovao u napadu više lica na dvadesettrogodišnjeg Srbina iz sela Zebince nakon svađe u tom lokalu.

Kancelarija za KiM: Šta treba da se desi da predstavnici međunaridne zajednice ozbiljno shvate povećanje broja etnički motivisanih incidenata?

“Sinoćnji incident u kojem su dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša Božidar S. i Velibor D. brutalno napadnuti kada je na njih nožem nasrnuo muškarac albanske nacionalnosti snažno je zabrinuo i uneo nemir među srpski narod u Kosovskom Pomoravlju” stoji u saopštenju Kancelarije za KiM izdatom ovim povodom.

“Ovaj brutalni napad dogodio se prethodne noći u selu Straža kod Novog Brda, a Božidar i Velibor su prevezeni u gnjilansku bolnicu gde su im konstatovane teške povrede i ubodi u predelu grudnog koša i samo pukom srećom nisu životno ugroženi, a Kancelarija za KiM pružiće svu neophodnu pomoć povređenim mladićima” dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije primećuju da se ovaj napad dešava nakon serije etničkih incidenata usmerenih prema Srbima na KiM kojima smo svedočili prethodnog vikenda, a na koje su ostali nemi i predstavnici iz Prištine, ali i međunarodne zajednice.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju više puta je upozoravala da nereagovanje i politika nekažnjavanja stimulativno deluje na podizanje tenzija na terenu, koje su sada kulminirale napadom na dvojicu srpskih mladića. Šta treba da se desi da predstavnici međunaridne zajednice ozbiljno shvate povećanje broja etnički motivisanih incidenata i preduzmu korake iz svoje nadležnosti da zaštite Srbe na KiM?”

Iz Kancelarije za KiM navode da se svi napadi na Srbe događaju uz blagoslov Prištine.

“Nema sumnje da se Srbi orkestrirano napadaju pod dirigentskom palicom Aljbina Kurtija koji u svom zapaljivom rečniku svakodnevno napada Srbe i time od njih pravi legitimne mete.
Sramno je i nedopustivo da se u 21. veku i u srcu Evrope naočigled čitave međunarodne zajednice odvija otvoreno nasilje koje ima za cilj da etnički očistiti terotoriju KiM od Srba. Nasilnici se ne kažnjavaju, zločini prema Srbima se ne osuđuju i to je velika fleka na obrazu međunarodnih zvaničnika” navodi se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još