• Početna>
  • Vesti>

Dom kulture “Stari Kolašin” je juče predstavljen u ambasadi Republike Srbije u Pragu

Dom kulture “Stari Kolašin” imao je juče specijalno predstavljanje u ambasadi Republike Srbije u Pragu, i to izložbom slika sa Likovne kolonije akvarela ,,Gazivode” i predstavljanjem lika i dela Grigorija Božovića.

Na predstavljanju su govorili direktor Doma kulture Andrijana Živanović, prof. dr Dragiša Bojović, književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov i ambasodor Srbije u Češkoj dr Berislav Vekić.

Likovna kolonija akvarela „Gazivode“ osnovana je 2005. godine zahvaljujući saradnji Doma kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku i Pokrajinskog kulturnog centra Priština – Leposavić i pokroviteljstvu Ministarstva kulture Republike Srbije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Opštine Zubin Potok. Istaknuti likovni stvaraoci Mladen Popović, Miodrag Anđelković i Dragoslav Božović su učestvovali u osnivanju kolonije i svojim zalaganjem doprineli su da kolonija već u prvim godinama okupi najznačajnije umetnike u tehnici akvarela na našim prostorima kao što su Zdravko Mandić, Dragoslav Husar, Milorad Maravić i drugi. U godinama koje su dolazile kolonija je dobijala na značaju i danas se nalazi na vrhu lestvice kolonija akvarela, postavljajući standarde koji su primer drugima.

Zanimljivost ovog likovnog saborovanja ogleda se u pozivu umetnicima na izlazak u prirodu, na jezero Gazivode, na planine Mokru goru i Rogoznu, na stvaranje koje će uhvatiti trenutak u autentičnom prostoru koji inspiriše jače i bolje, daje snagu umetničkom izrazu, jer Ibarski Kolašin jeste jedan mitski prostor Stare Srbije u kom i danas odzvanja zlatni vek srpske države, bilo da je zvuk oličen u ostacima srednjovekovnog dvora kraljice Jelene Anžujske u kom je imala prvu školu za devojke na Balkanu, ili u monumentalnim manastirima Crna Rijeka i Duboki Potok u kom se školovao i pisac Grigorije Božović, koji je i rođeni Kolašinac.

“Izbor radova sa kolonije akvarela „Gazivode“ govori o različitosti preokupacija stvaralaca koji, bojeći, prenose na papir svoja osećanja, verovanja, sagledavanja stvarnosti i života, svoje želje, nadanja i opredeljenja, sa jasnom vizijom pokazujući jasan stav o onome što žele da iskažu, darujući nam lepotu koja nas inspiriše da mislimo u različitim pravcima i da dalje istražujemo. Svaki od ovih akvarela je umetnost za sebe, jedan nosi tenziju i dramsku aktivnost, jedan mir i odmor, a jedan stabilnost, dostojanstvo i autoritet, a svi zajedno su nastali u sadejstvu sa prirodom i njenim čudima. U motivima stare arhitekture, reka i ljudi, mostova, hramova, brodova, znamenja, ribe, ptice i mačke, plesačica i plesača, neba, drveća i cveća i raznobojnih pejzaža, u apstraktnim vizijama, igri svetlosti i senke, vazdušastim nijansama i koloritu vlada harmonija koja govori o „čvrstom istrajavanju u duhu, ideji ili viziji“ naših akvarelista.

Izložba radova sa Likovne kolonije akvarela „Gazivode“ uverava nas da je punoća života u veri i ljubavi, slobodi, u negovanju tradicionalnih i modernih istinskih vrednosti, a da je umetnost esencija te punoće”, rekla je Andrijana Živanović, direktor Doma kulture “Stari Kolašin”.

Izvor Radio Mitrovica sever/foto Facebook

Comments

Pročitaj još