• Početna>
  • Vesti>

Crnogorska liberalna stranka Kosova i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“: Đukanoviću, nisi dobrodošao!

Foto: CLS i "Matica"

Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“ čija sedišta su u Kosovu Polju, povodom najavljene zvanične posete predsednika Crne Gore Mila Đukanovića Prištini, izdali su zajedničko saopštenje u kome poručuju da “Đukanović nije dobrodošao”.

Kao obrazloženje za ovakvu negostoljubivost kosovskih Crnogoraca prema predsedniku Crne Gore, u saopštenju se navodi da je Đukanović “saučesnik u etničkom čišćenju 30 hiljada naših sunarodnika sa ovog prostora i jedan od najzaslužnijih za očiglednu legalizaciju tog etničkog čišćenja”.

“Jezikom istine i argumenata rečeno – nad Crnogorcima na Kosovu i Metohiji se desio genocid u produženom trajanju i Crnogorci su najveće žrtve svih dešavanja u pokrajini. Od 30 hiljada, danas imamo svega nekoliko stotina Crnogoraca. Svi su okupljeni oko Crnogorske liberalne stranke i Udruženja kosovskih Crnogoraca „Matica“. Vlasti u Prištini Crnogorce ne priznaju čak ni kao nacionalnu manjinu, a do 1999.godine su bili državotvorni narod ovde” podsećajuCLS-a i “Matice”.

U daljem tekstu se navodi da su i crnogorski monumenti na KiM bili žrtve netrpeljivosti.

“Njegošev spomenik u centru Prištine koji je srušen pre 23 godine divljačkim delovanjem ekstremista niko i ne pomišlja da obnovi, a Đukanović o tome ne sme ni reč da izusti jer se ustvari slaže sa satanizacijom svojih sunarodnika. Crnogorska groblja u Metohiji su preorana, mnoge naše crkve koje pripadaju Eparhiji raško-prizrenskoj su spaljene, ali to ne dotiče Đukanovića koji je bio i ostao saveznik onih koji su Crnogorce nasilno proterali 1999.godine, spalili im kuće, domove, crkve i manastire, i skoro dve i po decenije bespravno koriste crnogorska imanja i crnogorske stanove u stambenim zgradama od Peći do Vučitrna”.

Ističu i da je Đukanović, prema njihovom mišljnju, nakon izbora 2020. izgubio svaki legitimitet i da je bolje da kako kažu ne dolazi, i “ne staje na rane”.

“Crna Gora jeste naša matica, ali Đukanovića ne priznajemo za predsednika Crne Gore, a njegova sramna i izdajnička politika je i tako poražena 30. avgusta 2020 godine na parlamentarnim izborima, čime je izgubio svaki legitimitet”. Đukanoviću, bolje da ne dolaziš na Kosovo i Metohiju, nemoj Crnogorcima da staješ na ranu koja krvari pune 23 godine” stoji na kraju saopštenja.

Podsetimo, predsednik Crne Gore Milo Đukanović boraviće 18. i 19. maja u prvoj zvaničnoj poseti Kosovu u svojstvu predsednika Crne Gore.

Kako piše Gazeta ekspres, Đukanović će se tokom prvog dana posete, 18. maja, sastati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani,  premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom.

Comments

Pročitaj još