• Početna>
  • Vesti>

Udruženja “Izlazak” povodom Međunarodnog dana porodice: “Droga ne može da zameni ljubav porodice”

Foto: Iiiustracija

U susret Međunarodnom danu porodice, koji se tradicionalno obeležava 15. maja svake godine još od 1994. godine, Udruženje za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava “Izlazak” apeluje na važnost uloge porodice u prevenciji i lečenju bolesti zavisnosti, kao i težak položaj u kome se ona nalazi usled negativnih efekata droga, koji pogađaju sve članove na najrazličitije načine.

Ovogodišnja kampanja Udruženja za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava “Izlazak” povodom 26. juna – Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama biće posvećena upravo porodici, jer je samo zdrava, složna porodica koja zna da voli, razume i sasluša prevencija od nezdravih izbora i podrška na putu ka oporavku.

“Opšte je poznato da zavisnost od droga štetno utiče na porodičnu dinamiku, narušava uspostavljene veze i slabi poverenje. Članovi porodice koji dožive da se njihova voljena osoba bori sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci često proživljavaju mnoštvo bolnih i suprotstavljenih emocija. Porodica često želi  najbolje za njenog člana, ali isto tako može biti nesvesna da na određene načine pre odmaže nego što pomaže i time podržava patološki proces. Stoga, dok se zavisnik nalazi na tretmanu lečenja, potrebno je da i porodica uz pomoć stručnjaka prođe kroz svojevrsnu promenu, zaleči svoje rane i razvije nove veštine komunikacije i odnošenja prema životnim situacijama”, stoji u saopštenju.

Od 1. januara 2020. godine, u okviru dugogodišnjeg regionalnog projekta “Biram Oporavak”, koje Udruženje “Izlazak” sprovodi zajedno sa partnerskim organizacijama “Proslavi oporavak” iz Bosne i Hercegovine i “Preporod” iz Crne Gore, pruženo je ukupno 3927 servisa, od čega je 49% usluga pruženo članovima porodica, 45,7% osobama zavisnim od droga, dok su ostale usluge bile usmerene na bliske osobe (prijatelji, članovi šire porodice, radne kolege).

Comments

Pročitaj još