• Početna>
  • Vesti>

Promocija romana Anđelka Anušića “Život iz zasjede” sutra u Gračanici

Foto: Dom kulture Gračanica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju romana „Život iz zasjede“ autora Anđelka Anušića. Promocija se održava sutra sa početkom od 19 časova. O romanu će govoriti prof. dr Valentina Pitulić, Žarko Milenković i autor.

„Anđelko Anušić je napisao veoma složen, dinamičan, gotovo filmičan roman. Na prvi pogled čitalac bi mogao zaključiti da je reč o istorijskom romanu, s obzirom na to da se u njemu prati sudbina jedne krajiške srpske porodice, od početka egzodusa, 1995. godine, pa do savremenog trenutka koji ih zatiče rasejane na sve strane, a glavnog junaka Veljka, na Zapadu, u Holandiji. No, to je prvi i najočigledni sloj priče, a drugi se zasnivaju na – složenosti familijarnih odnosa, na činjenici da u kritičnoj istorijskoj situaciji, kakva je uvek za krajiške Srbe, ni brat izbeglica ni njegova porodica nisu dugoročno dobrodošli u sestrinom domu, u Srbiji“ – napisala je o romanu književna kritičarka Slađana Ilić.

Anđelko Anušić (1953, Gradina, Suva međa, BiH), pesnik, prozni pisac, esejista, književni kritičar, antologičar, publicista. Objavio dvadeset devet knjiga: četrnaest pesničkih, šest knjiga pripovedaka, tri romana, knjigu pesama za decu, dve knjige eseja, i brevijar novinarsko-publicističkih tekstova. Priredio je i dve pesničke antologije. Zastupljen je u lektiri (u Republici Srpskoj, deveti razred osnovne škole), antologijama i pregledima srpske savremene poezije i pripovetke. Njegova poezija i proza prevođeni su na engleski, francuski, ruski, bugarski i makedonski jezik. Ovenčan je književnim nagradama: Pečat varoši sremskokarlovačke, Stražilovo, Nagrada Sarajevskih dana poezije, „Svetozar Ćorović“, Nagrada Udruženja književnika Srpske, „Stanko Rakita“, „Rade Tomić“, Konstantinova vizija, Nagrada Fondacije „Petar Kočić“, „Mladen Oljača“, Zlatna slova i druge. Živi u Novom Sadu.

Comments

Pročitaj još