• Početna>
  • Vesti>

Neradni dani povodom 1. maja i Ramazanskog bajrama, na Kosovu šesti neradni ponedeljak uzastopno

Foto: Radio Mitrovica sever

Međunarodni praznik rada 1. maj, ove godine pada u nedelju, pa će se u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, praznovanje pomeriti na prve radne dane koji slede. Tako će ponedeljak i utorak, 2. odnosno 3. maj, biti neradni dani. Ponedeljak, 2. maj bi svakako bio neradni dan za građane islamske veroispovesti, obzirom da je to prvi dan praznovanja Ramazanskog bajrama.

U pomenutom periodu, neće raditi državne institucije, pošte, banke i obrazovne institucije. Dežuraće se u zdravstvenim ustanovama, komunalnim preduzećima i elektrodistribucijama.

Đaci osnovnih škola su na prolećnom raspustu, a za srednjoškolce, naredni ponedeljak i utorak, biće neradni dani.

Prvi sledeći radni dan za institucije na svim nivoima društvenog života, biće sreda, 4. maj.

Privatni preduzetnici u prazničnim danima, radiće po sopstvenom rasporedu, ali uglavnom, smanjenim kapacitetom.

Na Kosovu i Metohiji, ponedeljak i utorak će takođe biti neradni dani.

Inače, predstojeći ponedeljak biće šesti uzastopni neradni ponedeljak na Kosovu, skreće pažnju Radio Slobodna Evropa. Ovaj “serijal neradnih ponedeljaka” počeo je u subotu, 9. aprila, danom kosovske ustavnosti, koji je praznovan u ponedeljak, 11. aprila. U nedelju, 17. aprila, bio je katolički Uskrs, ali je ponedeljak (18. april) bio neradni dan. Tu je i naredna nedelja, 24. april, kada su pravoslavni verinici proslavljaju Uskrs po julijanskom kalendaru, pa je ponedeljak, 25. april, bio neradni dan. Međunarodni praznik rada, 1. maj, takođe pada u nedelju a onda je ponedeljak, 2. maj, neradni dan. Međutim, 2. maja (ponedeljak) je i prvi dan ramazanskog Bajrama, pa se neradni dan automatski produžava i na utorak.

Sada predstoji još jedan neradni ponedeljak, 9. maj, kada se obeležava Dan Evrope. Za razliku od područja Kosova, u centralnoj Srbiji, ovaj dan se praznuje radno.

Podsetimo, i prema zakonskom okviru Srbije, ali i onom koji predviđaju kosovske institucije, kada službeni praznici padnu u subotu ili nedelju, sledeći radni dani – ponedeljak – je neradni.

Comments

Pročitaj još