• Početna>
  • Vesti>

Vlažne maramice – glavni razlog čestih zapušenja kanalizacionih cevi u gradu; građani: Kultura nam je na niskom nivou

Zapušenja u kanalizacionoj mreži Kosovske Mitrovice  su toliko česta, da ekipe JKP „Vodovod Ibar“ intervenišu na terenu i do pet puta dnevno, na različitim lokacijama, a iz zapušenih cevi izvade svašta – od vlažnih maramica do pampers pelena. To je razlog što se sve češće gradom širi veoma neprijatan, ponekad i nepodnošljiv miris.

Direktor vodovoda Zoran Vučinić kaže da su ljudski nemar i stambena nekultura glavni, pa možda čak i jedini uzrok ovako čestim začepljenjima kanalizacionih odvoda.

„Berilje je najveći uzročnik tog neprijatnog mirisa. Tamo smo u proteklom periodu imali nekoliko velikih intervencija“ rekao je Vučinić i dodao da je neobjašnjivo šta je sve izvađeno iz podrumskih prostorija ove zgrade i kakva je tu situacija bila kada su kanalizacione cevi u pitanju.

“Ne biste verovali šta su ekipe odatle izvadile…. Bilo je krpa, ćebića… Neverovatno…” priča Vučinić.

Kaže da je kanalizaciona mreža u našem gradu sasvim solidna, da iako je u poslednjih par godina podignuto mnogo novih stambenih zgrada koje su prikačene na postojeću kanalizacionu mrežu, to nije razlog ovako čestim zakrčenjima na mreži, jer kako kaže, prilikom podizanja zgrada, ispoštovana je procedura i sve je odrađeno onako kako treba. Profili cevi koje čine kanalizacioni sistem su apsolutno po meri, kanalizacioni sistem je odrađen dobro ali…

„Ponavljam… ljudski nemar. Verujte… Najveći problem su vlažne maramice koje građani bacaju u kanalizacioni odvod. One su veoma pristupačne poslednjih godina, jeftine su i mnogo se koriste, a pritom su nerazgradive u vodi. One se talože i tako dolazi do zapušenja.. Građani su sami gledali kako naše ekipe intervenišu i mogli su sami u to da se uvere“ izričit je Vučinić.  

Dodaje da i u Zvečanu nije ništa bolja situacija i da često intervenišu i na području ove opštine, a ako se pojavi potreba, svoju „probijačicu“ šalju i u Leposavić i Zubin Potok.

Međutim, kaže, hladno vreme otežava rad njihovoj službi, jer kada je temperatura u minusu, teško je pokrenuti kamion.

„Naša probijačica je zastarela, ima 40 godina, delovi za nju se vrlo teško nabavljaju i kada je minus, izbegavamo da je angažujemo“.

Upućuje apel građanima da se savesno odnose prema kanalizacionom sistemu jer je to zajedničko dobro a sve što treba učiniti je da određeni otpad odlažete na propisano mesto.

„U klozetsku šolju je dopušteno odlagati samo otpad razgradiv u vodi – dakle toalet papir“ napominje Vučinić.

Građani: Stepen kulture nam je na niskom novou

Građani koji su prisustvovali raspušavanju kanalizacionih cevi, kažu da su se uverili da je svašta vađeno iz njih – od celih sarmi, preko higijenskih uložaka, do pampers pelena. Generalno, potpuno su saglasni sa tim da nam kultura zajedničkog stanovanja, nije jaka strana.

„Gledala sam…. Iz cevi vade cele sarme, pampers pelene….ma užas jedan….“ priča jedna stanarka Beriljskih zgrada.

„Mislim da je stepen kulture našeg naroda još uvek na niskom nivou. Naš narod nema odgovoran odnos prema zajedničkoj ili društvenoj imovini. Kod kuće (prosečni građanin, prim. aut.) gleda da mu je čisto, a šta je sa higijenom u soliteru u kojem pored njega živi još 50 porodica, to ga nije briga… Lift, iako ima – ne održava ga, vrši nuždu u hodnicima i liftu… Treba da se apeluje na građane, na njihovu svest, da vode računa, tako bi olakšali nadležnim institucijama da rade svoj posao i da nam grad bude čist. Može da izbije i zaraza pored ove korone“, kazao je jedan naš sugrađanin.

„Katastrofa je šta se dešava zbog nemarnosti građana, ovo je neverovatno, već 20 godina se to dešava… Daleko smo od toga (od ekološke kulture, prim. aut.), ni za hiljadu godina se nećemo normalizovati“, dodao je žitelj Kosovske Mitrovice.

„Mislim da to uopšte nije u redu, kada se prođe gradom smrdi, baš gadno… Iskreno, kao narod nismo uopšte kako treba, smeće bacamo gde stignemo, šta da vam kažem“, mišljenje je našeg četvrtog sagovornika.

„Ne znam šta da ti kažem, treba da se to očisti, da ne smrdi grad više, da može narod da šeta normalno…“ rekao je jedan momak.

Srđan Vučinić: Odvodi atmosferskih voda prohodni i funkcionalni

Upravnik JKP „Standard“ iz Kosovske Mitrovice Srđan Vučinić kaže da za razliku od problema sa kanalizacionim odvodima, odvodi atmosferskih voda u Kosovskoj Mitrovici su skoro uvek prohodni i funkcionalni.

„Kada baš ima mnogo padavina, desi se da se voda zadržava ali brzo se povuče kroz odvode. Nemamo većih problema i sve funkcioniše“ kaže Srđan Vučinić.

Izvor: Radio Mitrovica sever i Radio Kontakt Plus

Foto: JKP “Vodovod Ibar”

Comments

Pročitaj još