• Početna>
  • Vesti>

Simić o izboru članova Sudskog saveta: Da se poštuju prava Srba

Kosovska Mitrovica, 7. septembra 2018 - Potpredsednik Srpske liste Igor Simic istakao je danas, povodom pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vucicu u vezi planirane posete Kosovu i Metohiji, da Albanci uvek, pred velike dogadjaje, prave tenzije s namerom da izazovu reakcije Srba. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Šef poslaničke grupe Srpske liste u kosovskom parlamentu Igor Simić poručio je juče da poslanici ove partrije nisu glasali za izbor srpskih članova Sudskog saveta zbog nemogućnosti da se zna da li su srpski kandidati za sudski savet dobili podršku poslanika ove stranke i ostalih manjinskih zajednica, što je predviđeno i kosovskim Ustavom.

Simić je citirao član 108. koji definiše izbor članova Sudskog saveta koji predviđa da „dva člana Sudskog saveta Kosova biraju poslanici Skupštine koji zauzimaju mesta rezervisana ili zagarantovana za zastupljenost srpske zajednice na Kosovu, gde najmanje jedno od dvoje mora biti sudija“.

„Ukoliko svi listići budu iste boje, kako će komisija utvrditi da li kandidati ispred srpske zajednice imaju većinu glasova srpskih poslanika, a što je uslov za njihov izbor po Ustavu. Nikako. Ista je situacija i za izbor članova Sudskog saveta iz ostalih nesrpskih zajednica. Zahteva se da ti kandidati imaju podršku većine ostalih nevećinskih poslanika koji ne pripadaju ni srpskoj ni albanskoj zajednici“, rekao je Simić.

On je naglasio da bi, ukoliko se nastavi procedura koja je bila sprovedena, to predstavljalo grubo kršenje Ustava.

„Ponavljam, ukoliko svi glasamo sa istim listićima, komisija nikako ne bi mogla da utvrdi da li kandidati ispred srpske zajednice imaju podršku srpskih poslanika. To bi bio nelegalan izbor tih članova i srpske, ali i ostalih nevećinskih zajednica. Zato zahtevamo da se poštuje Ustav, da se donese ili druga kutija gde će biti glasovi poslanika srpske zajednice i kutija za poslanike ostalih zajednice, ili da se odštampa 10 listića u drugim bojama kako bi znali da li su ti kandidati dobili podršku srpskih poslanika ili ne“, predložio je Simić.

On je još jednom pozvao čelnike kosovske skupštine da poštuju prava Srba koja su zagarantovana kosovskim ustavom.

„Poštujte Ustav, poštujte naša prava i ono što je napisano. Ne tražimo ni više, ali ni manje od onoga što nam pripada“, zaključio je Simić.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još