• Početna>
  • Vesti>

Strpljenje je prijatelj a nervoza neprijatelj za vozače koji se nađu u saobraćajnoj gužvi

Koliko smo smo bezbedni u sabraćaju, posebno tokom praznika kada su velike saobraćajne gužve, šta sve utiče na vozače i šta ugrožava bezbednost na drumu? Odgovore na ova pitanja potražili smo od Rešada Koraća, licenciranog instruktora za obuku vozača u poslednjem ovogodišnjem izdanju emisije “Otvoreno o svemu”.

Svi mi učesnici u saobraćaju, posebno ovi mladi vozači su svesni posledica kad vide na vestima ili na društvenim mrežama da je udario ovaj ili onaj, u tom trenutku postoji neki strah ali samo dok ne dođe sutra dan i on je to zaboravio. Svedoci smo gužvi koje su trenutno predprazične i da je dosta vozača došlo iz inostranstva i koji se na prostorima gde žive strogo se pridržavaju pravilima drumskog saobraćaja. Međutim, kada dođu ovde na odmor oni se baš ne pridržavaju u tom smislu.

“Tehnički predgled vozila je veoma važan za bezbednost u saobraćaju na koji mi idemo samo kada registrujemo automobile, forme radi, ali ako vozač nije svestan da je važno da otkloni tehničke neispravnosti onda on svesno u saobraćaju izlaže sebe riziku”.

Obuka vozača na Kosovu je dobra i tokom nje apelujemo na kandidate da obrate pažnju na sve učesnike u saobraćaju, ali se vozači kasnije ne pridržavaju onoga što su naučili u u autoškoli. To svakako ima veze i sa vaspitanjem iz porodice jer mnogi vozači dođu na obuku kao izgrađeni vozači. Svesni smo da većina njih već vozi pre obuke I oni kao već izgrađeni vozači smatraju da to što su naučili ispravno I mi smo primorani da ih skrenemo sa tog puta ali njega je naučio otac, majka mu je rekla i tako dalje.

Izvor i foto: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još