• Početna>
  • Vesti>

Krieziu: Vlada preduzela mere protiv energetske krize, ali posledice neizbežne

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu smatra da su preduzete sve mere protiv energetske krize. Međutim, prema njegovim rečima, kada je kriza globalna i kada Kosovo tokom 20 godina nije uspelo da unapredi svoje proizvodne kapacitete – posledice su neizbežne.

Krueziu je za Kosova Press rekao da se stalno radi na minimiziranju posledica. Kako bi ublažila krizu, Vlada Kosova je za KEK izdvojila 20 miliona evra radi subvencionisanja potrošnje električne energije kako bi se izbeglo povećanje cena i obezbedilo stabilno snabdevanje.

“Vlada je do sada, pored formiranja radne grupe pre dva meseca koja je izvršila neophodne pripreme kako bi donela ispravne odluke da se nosi sa ovom situacijom, poslednjih nedelja odobrila odluku o subvencionisanju potrošnje električne energije… Mere su preduzete da bi se kriza ublažila, ali kada je kriza globalna i kada Kosovo 20 godina nije uspelo da unapredi svoje kapacitete, posledice su neizbežne. Uprkos našim naporima da ih smanjimo, one su gotovo neizbežne”, rekao je Krueziu.

On je dodao da Kosovo ima ograničene energetske kapacitete i da se ostatak struje mora uvoziti.

“Ova energetska kriza se ne dešava samo na Kosovu, već je to globalna energetska kriza i Kosovo ne može biti izuzetak. Takođe, treba imati u vidu da na našu nesreću Kosovo ima ograničene kapacitete (za proizvodnju) električne energije, imamo zastarelu tehnologiju. Tokom zimskog perioda ovi kapaciteti nisu nikada uspevali da odgovore potražnji i potrebi građana za strujom. Uobičajeno, potencijal proizvodnje električne energije kod naših kapaciteta ne prelazi 900 megavata. Dakle, ostalo mora da se uvozi, kao što se to obično dešavalo prethodnih godina. Razlika je u tome što se ovaj put dešava u vreme kada je energetska kriza širom sveta, samim tim i cena je skuplja za uvoz. Istovremeno, glavni problem je nedostatak struje koju Vlada Kosova može da kupi. Ovo je osnovni problem zbog globalne energetske krize”, zaključio je Krueziu.

Vlada Kosova prevođena Aljbinom Kurtijem se zbog rigoroznih restrikcija struje nalazi pod žestokim pritiskom opozicije. Za danas su zbog poteškoća u snabdevanju električnom energijom zakazani protesti ispred zgrade KEDS-a i Vlade Kosova.

Izvor: Kosova Press, Kim

Foto: Radio Mitrovica sever, ilustracija

Comments

Pročitaj još