• Početna>
  • Vesti>

Danas potpisivanje šest sporazuma između delegacija Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Palati Brigada u Tirani sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, u okviru regionalne inicijative za saradnju Otvoreni Balkan.

Nakon sastanka trojice lidera biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Zatim će se delegacije tri zemlje sastati sa predstavnicima Atlantskog saveta, nakon čega će biti potpisano čak šest sporazuma.

To su Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB, Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB i Sporazum izmedu Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti.

Takođe, biće potpisan Sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti.

Šesti sporazum o saradnji akreditacionih tela biće potpisan na marginama samita.

Potom će biti održan Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji i na kraju će trojica lidera održati konferenciju za medije.

Inače, na sastanku inicijative “Otvoreni Balkan” obratiće se putem video veze i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, kao i direktor CEFTA Emir Ðikić i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Predsednik Vučić doputovao je u ponedeljak uveče u Albaniju, gde se u Elbasanu sastao sa premijerima Albanije i Severne Makedonije na zajedničkoj večeri čiji je domaćin bio Edi Rama.

Predsednik Vučić je na Instagramu po dolasku u Albaniju poručio da trojica lidera “Otvoreni Balkan” smatraju izuzetnom inicijativom, koja je napravljena “zbog ljudi koji žive u svakom od naših gradova, u svakom od naših sela”.

“Važni razgovori kako dalje da napredujemo, da se uvezujemo, da brže i jače sarađujemo”, napisao je Vučić na Instagram profilu “buducnostsrbijeav”.

Izvor Tanjug

foto (Reporteri)
 

Comments

Pročitaj još